Însoţitorii persoanelor cu handicap, încă lăsaţi fără bani

138

foto_dans_3Deşi trebuiau să intre în posesia drepturilor băneşti pe luna trecută de mai bine de două săptămâni, însoţitorii şi asistenţii personali ai persoanelor cu handicap din Târgu-Jiu, încă mai au de aşteptat, problema devenind una naţională.

Neplata pe luna iulie către beneficiarii de indemnizaţii de asistenţi personali şi însoţitori ai persoanelor cu handicap a căpătat proporţii, devenind de natură naţională, astfel de cazuri întâlnindu-se deja în mai multe judeţe. La Târgu-Jiu, beneficiarii trebuiau să intre în posesia plăţilor de peste două săptămâni, dar reprezentanţii autorităţilor sociale nu au un răspuns favorabil pentru aceştia. „Încă nu s-au făcut plăţile. Aşteptăm să vedem ce soluţii găseşte Guvernul. Este o problemă naţională. Nu e simplu ca însoţitorii persoanelor cu handicap să rămână din nou fără bani, să se repete situaţia de anul trecut, când nu le-au încasat timp de mai multe luni. Nu ştiu ce crede Ministerul Muncii despre asta, bănuiesc că ministrul Sebastian Lăzăroiu are o viziune despre ce se întâmplă”, a declarat Teodora Ciobanu, directoarea Direcţiei Publice de Protecţie Socială (DPPS) Târgu-Jiu.

503 beneficiari târgujieni

Conform reprezentanţilor DPPS Târgu-Jiu, plata pentru luna iulie trebuia să se efectueze către 194 de asistenţi personali şi să se acorde indemnizaţii de însoţitor pentru 309 târgujieni. Suma totală ce trebuia virată către aceştia este de 294.355 de lei, dintre care 133.105 lei către asistenţii personali şi 161.250 de lei constituie indemnizaţiile pentru însoţitori. Posturile totale aprobate pentru aceste două categorii de persoane de către Consiliul Local Târgu-Jiu este de 550 de locuri, în prezent, la nivelul municipiului existând 503 asistenţi şi însoţitori. Diferenţa dintre asistenţii personali şi cei care primesc indemnizaţia de însoţitor, este că cei din urmă beneficiază lunar de suma de 534 de lei, iar asistentul, pe lângă venitul lunar ce îi revine, are şi carte de muncă şi îi sunt plătite şi indemnizaţiile. Rodica Tomoială, reprezentanta DPPS Târgu-Jiu, a spus că banii pentru plata celor două categorii de beneficiari sunt o parte din cotele TVA şi o parte provin de la bugetul local.

Izabella Plăstoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here