Înscrieri pentru Festivalul Național de Umor ”Ion Cănăvoiu”

278

Umoriștii din toată țara sunt așteptați să se înscrie la ediția 2016 a Festivalului Național de Umor ”Ion Cănăvoiu”. Data limită pentru trimiterea lucrărilor este 15 octombrie.

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană “Christian Tell”, Şcoala Populară de Artă, Asociaţia Epigramiştilor din România, Asociaţia Naţională a Caricaturiştilor, Grupul de publicaţii “Flacăra”, Liga Culturală “Fiii Gorjului”, Consiliul local şi Primăria Runcu, Muzeul Judeţean Gorj și Societatea Umoriştilor Gorjeni, organizează, în perioada 21-23 octombrie 2016, ediţia a XXIV-a a Festivalului Naţional de Umor “Ion Cănăvoiu”. Manifestarea este deschisă umoriştilor, profesionişti sau neprofesionişti, și se va desfășura pe șase secțiuni: concurs pentru cea mai bună carte de umor a anului, epigramă, fabulă, proză umoristică scurtă, parodie/poezie satirică şi caricatură/fotografie umoristică. Potrivit regulamentului festivalului, la prima secțiune se poate participa cu volumele de umor (epigramă, fabulă, proză scurtă/poezie umoristică, etc.) tipărite în perioada octombrie 2015 – octombrie 2016. La cea de-a doua secțiune se concurează cu 10 epigrame, din care patru pe tema ”Brutăria salvează România”, iar celelalte pe teme libere, la cea de-a treia secțiune cu trei fabule, iar la cea de-a patra secțiune cu trei proze de maxim trei pagini fiecare. Pentru cea de-a cincea secțiune vor fi trimise câte cinci creații, iar pentru ultima secțiune se vor trimite minimum cinci caricaturi/fotografii, de format A4 în passepartou, pe teme libere. Pentru secțiunea de parodie este obligatorie anexarea operei/lucrării după care s-a realizat parodia. Nu se impune limită de vârstă pentru participare.

Înscrieri până pe 15 octombrie
Autorii interesaţi de concurs îşi vor trimite lucrările (la secţiunile II, III, IV şi V în două exemplare) pe adresa: Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, str. Calea Eroilor 15, Târgu-Jiu, cod 210135, Gorj, până la data de 15 octombrie 2016 (data poştei). Până în acest moment, la CJCPCT Gorj au ajuns deja 40 de lucrări. Nu este admisă participarea în concurs a autorilor laureaţi (cu premiul I) la ultimele trei ediţii. ”Vor fi respectate obişnuitele condiţii ale secretului participării (plicul mare cu motto, lucrările nesemnate, doar cu motto, plicul mic sigilat cu motto şi adresa în interior. Obligatoriu va fi menţionat un telefon de contact). Pentru secţiunile volum şi caricatură condiţia de “motto” se exclude”, se precizează în regulament. Un juriu local va selecta lucrările pentru fiecare secţiune şi vor fi propuse spre ierarhizare juriului naţional al Festivalului, care include personalităţi ale umorului românescpentru fiecare din cele patru secţiuni.

Premii
În cadrul festivalului vor fi acordate mai multe premii. Astfel, la prima secțiune vor fi acordate două premii, în valoare a câte 800 de lei, unul pentru volum de epigramă și unul pentru pentru volum de fabulă/proză scurtă/poezie umoristică. La secțiunile ”epigramă” și ”fabulă” vor fi acordate premii, după cum urmează: câte un premiu I, în valoare de 600 de lei, câte un premiu II, în valoare de 480 de lei, și câte un premiu III, în valoare de 320 de lei. La secțiunile ”proză scurtă” și ”parodie/poezie umoristică” va fi acordat câte un singur premiu, în valoare de 500 de lei, în timp ce la secțiunea ”caricatură” vor fi acordate trei premii în valoare de 400 de lei, 240 de lei şi respectiv 160. Vor mai fi acordate Premiul anual pentru literatură “Ion Cănăvoiu”, în valoare de 800 de lei, pentru volumul anului, șase premii speciale, în valoare de 600 de lei fiecare, pentru caricaturiştii invitaţi de organizatori la Salonul de caricatură, și șase premii de excelenţă, în valoare de 600 de lei fiecare, unor promotori şi creatori de umor. Câştigătorii şi invitaţii vor fi anunţaţi telefonic sau telegrafic în timp util, pentru a fi prezenţi la festivitatea de premiere, din ziua de 23 octombrie 2016. În cadrul Festivalului vor mai fi organizate și diverse manifestări complementare concursului propriu-zis: ”Salonul internaţional de caricatură” – ediţia a V-a, întâlniri cu epigramiştii gorjeni, recitaluri umoristice, turniruri epigramistice, vernisaje de expoziţii, spectacole, lansări de carte şi reviste, emisiuni radio-tv.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here