Înlesniri la plată din partea primăriilor din Gorj

143

primaria tg jiu facuta de mineConform Codului de procedură fiscală, primarii din judeţul Gorj pot declanşa activitatea de reeşalonare a restanţelor unor persoane la impozitele locale doar prin hotărâri ale Consiliului Local. Decizia a fost luată ca urmare a situaţiei în care sute de gorjeni care beneficiază de ajutor social, venit minim garantat şi indemnizaţie de creştere a copilului au înregistrat restanţe la plata taxelor locale.

În acest fel, persoanele fizice sau juridice, creditorii bugetari locali, prin autorităţile publice locale, care administrează aceste bugete, pot acorda, doar la cererea justificată a debitorilor, pentru obligaţiile bugetare restante înlesniri la plată. Înlesnirile acordate pot fi reprezentate de eşalonări la plata impozitelor, taxelor, chiriilor, redevenţelor, contribuţii şi a altor obligaţii la bugetul local, amânări la plata impozitelor, taxelor, chiriilor, contribuţiilor şi a altor obligaţii la bugetul local, eşalonări la plata majorărilor de întârziere, cu excepţia majorărilor de întârziere datorate pe perioada de eşalonare sau scutiri şi reduceri de impozite şi taxe locale în condiţiile legii. Pentru acordarea înlesnirilor la plată, creditorii bugetari locali vor cere debitorilor constituirea de garanţii. Pentru această situaţie, Ministerul Muncii solicită edililor locali să aplice legea cu responsabilitate, însă nu încurajează primăriile să stabilească noi termene pentru plata impozitelor locale.

Sancţiuni pentru nereguli

Această modificare vine ca urmare a suspendării plăţii către persoanele care beneficiază de indemnizaţii sociale şi nu îşi achită taxele locale. În perioada următoare, Ministerul Muncii va verifica modul în care primăriile vor acorda reeşalonările către beneficiarii de ajutoare sociale, în cazul în care vor fi găsite nereguli, sancţiunile aplicate putând ajunge până la 5.000 de lei. Dacă cetăţenii îşi achită obligaţiile locale într-o perioadă de cinci luni, aceştia reintră în plată şi vor primi inclusiv drepturile din urmă. La nivelul municipiului Târgu-Jiu, autorităţile locale au luat deja măsura acestor eşalonări, dorind să vină în sprijinul cetăţenilor cu datorii: „Am făcut echipe, am trimis în teren inspectorii de sector cu aceste cazuri şi am reuşit să rezolvăm o parte din cele 114 cazuri cât însumau toate ajutoarele, sociale, beneficiari de indemnizaţii de creştere a copilului, de alocaţii complementare şi monoparentale. La această dată avem 74 de cazuri nerezolvate pentru care s-a suspendat plata acestor ajutoare. În continuare în fiecare zi, inspectorii noştri se află în teren pentru a rezolva restul de cazuri, a identificării cu exactitate a problemelor şi a luării măsurilor aferente. De asemenea, din 39 de beneficiari de indemnizaţii de creştere a copilului mai avem 11 cazuri nerezolvate şi sperăm că până la sfârşitul lunii martie vom reuşi să clarificăm cea mai mare parte a acestor cazuri. Cei cu ajutor social, şi aici avem 26 de cazuri, plătesc în fiecare lună eşalonat impozitele. Totuşi OUG 125 nu prevede ca în cazul în care se acordă aceste eşalonări la plată să se reia plata ajutoarelor de orice fel, ci numai dacă se achită integral aceste debite”, a declarat Mariana Budulan, şefa Direcţiei Publice de Venituri din cadrul Primăriei Târgu-Jiu.

Izabella Plăstoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here