(In)Justiţia îşi face de cap!

610

Ca şi cum problemele ţării, economice şi politice, nu ar fi destule şi grele, în actuala criză generalizată, iată că greva magistraţilor continuă. De aproape o lună de zile, mai exact de când s-a creionat una din legile importante ale Guvernului Boc.

Este vorba de Legea salarizării unitare, gândită a fi una care să micşoreze discrepanţa dintre salariile foarte mari şi cele minime, ajungându-se la un raport de 1/12, unul decent şi agreat de mai toată lumea. Cu toate grevele anunţate ale bugetarilor, doar Justiţia se face că nu aude şi nu vede, fiind oarbă, cum se spune, exact la favorurile ce i s-au acordat.

În vremea aceasta, suferă justiţiabilii ce încă mai bat sălile tribunalelor degeaba. Boicotul judecătorilor îi pune pe zeci de mii de oameni pe drumuri, în aşteptarea hotărârilor proceselor la care n-au primit deciziile ori care, pur şi simplu, vor să li se facă dreptate. Despre hotărârile nedrepte ale Justiţiei române aproape că nu mai are rost să vorbim. Nu odată, s-a recurs la judecata CEDO, după care statul român a plătit bani grei pentru oalele sparte ale Justiţiei.
Aproape că nu-i mai înţelege nimeni pe aceia din cauza cărora se pierd procese la Strasbourg pe bandă rulantă, iar acasă ştiu numai să ceară bani mai mulţi. Nu mai vorbim de faptul că Guvernul Emil Boc a dat dovadă de prea multă clemenţă la revendicările lor din ultima lună. Aşa, de pildă, salariul de bază brut al unui judecător de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va fi, în funcţie de vechime, între 6.170 şi 7.900 lei, cel al unui judecător la Curtea de Apel va oscila între 4.550-5.850 lei, iar cel al unui judecător de tribunal urmează să fie între 4.370-5.640 lei, în vreme ce al unui judecător de Judecătorie între 3.170 – 5.145 lei.
Culmea este că, în urma mai vechilor proteste, Guvernul a cedat şi la aceste salarii se adaugă sporurile salariale, care pot ajunge până la 50% din salariu. Şi, cu toate aceste avantaje materiale mari, magistraţii sunt tot nemulţumiţi.
Chiar dacă şefii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) le-au recomandat adunărilor instanţelor care s-au întrunit ieri să reintre în sălile de judecată, magistraţii nu vor să înceteze protestele. Inclusiv magistraţii gorjeni au hotărât, tot ieri, continuarea protestelor.
După întâlnirea cu preşedintele României, Traian Băsescu, se părea că ar fi trebuit să priceapă ilegalitatea grevelor pe care le fac membrii CSM. Totuşi, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a apreciat şi domnia sa că magistraţii au un coeficient de salarizare de trei ori mai mare decât media bugetarilor. Şi în privinţa ilegalităţii grevei magistraţilor, ministrul Cătălin Predoiu susţine acelaşi lucru cu şeful statului. Boicotul continuă, iar (in)justiţia lui Sfântu Aşteaptă îşi face pur şi simplu de cap. Doar curajosul prim ministru, Emil Boc, care şi-a asumat răspunderea pentru Legea care-i nemulţumeşte pe aceşti prea bine plătiţi protestatari nu este dispus să cedeze. Asumându-şi nu doar răspunderea, ci şi riscurile.
Cu toate că li s-au făcut prea multe concesii în noua Lege a Salarizării Unitare, păstrându-şi intacte sporurile salariale avute până acum, tot magistraţii sunt nemulţumiţi. Ba chiar mai au tupeul să spună „nu am câştigat nimic”, de parcă în actualele condiţii, când toată lumea din sistemul bugetar trebuie să strângă cureaua, a avea o droaie de concesii e puţin lucru. Mai mult, prin aceste concesii făcute breslei magistraţilor s-au încălcat principiile noii legi, acelea de a susţine echitatea şi coerenţa în folosirea banului public.
Ion PREDOŞANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here