Îngrijorător! Salvați Copiii România: În 2019, nu mai puțin de 190 de adolescente din Gorj au devenit mame!

1024

190 de adolescente din județul Gorj au devenit mame în anul 2019, potrivit unui raport prezentat în această săptămână de organizația Salvați Copiii România. Cifrele deși par de speriat, arată faptul că Gorjul nu se află nicidecum în topul județelor cu cele mai multe mame adolescente, ci chiar pe penultima poziție.

Gabriela Alexandrescu, preşedintele executiv al organizaţiei Salvaţi Copiii România, a atras atenţia, la o dezbatere organizată în urmă cu trei zile, privind numărul mare de sarcini în rândul adolescentelor din ţara noastră. ,,Ne exprimăm îngrijorarea cu privire la numărul mare de sarcini care continuă să fie la nivelul fetelor sub 15 ani şi la nivelul celor sub 19 ani. Din totalul naşterilor în 2019, aproape 750 provin de la mame cu vârsta sub 15 ani şi aproape 18.000 de naşteri la mame cu vârsta între 15 şi 19 ani. La capitolul sub 15 ani ocupăm primul loc în Europa”, a declarat Alexandrescu. Potrivit acesteia, în România se înregistrează 40% dintre sarcinile din UE la fete sub 15 ani şi 23% dintre cele la nivel european în rândul fetelor sub 19 ani. Olanda, Danemarca şi Finlanda nu au mame minore.

Gorj și Tulcea, județele din coada clasamentului
Cele mai recente date comunicate de Institutul Naţional de Statistică (INS) arată că dintre cele 199.720 de naşteri din 2019, 749 provin de la mame cu vârsta sub 15 ani şi 17.933 de la mame cu vârsta între 15-19 ani. Salvaţi Copiii România continuă programul de combatere a mortalităţii infantile, prin sprijin activ acordat pentru peste 100.000 de mame din 74 de maternităţi din toată ţara, prin campania Huggies.
,,În ceea ce priveşte repartizarea pe judeţe, datele arată că judeţele cu cele mai multe mame adolescente sunt: Mureş – 931; Dolj – 838; Braşov – 830; Iaşi – 733; Bacău – 722. La polul opus, judeţele cu cele mai puţine mame adolescente sunt: Brăila – 248; Mehedinţi – 234; Caraş-Severin – 209; Gorj – 190; Tulcea – 187. Dintre cele 749 de mame cu vârsta sub 15 ani, 720 se aflau la prima naştere, iar 29 la a doua naştere. Pe segmentul 15 – 19 ani, dintre cele 17.933, 13.291 se aflau la prima naştere, în vreme ce 3.851 se aflau la a doua naştere, 710 la a treia naştere, 70 la a patra naştere şi 11 la cel de-al cincilea copil”, se arată în raportul organizației Salvați Copiii România.

Campanie de educare şi informare a mamelor
În acest context, Salvaţi Copiii România, alături de Kimberly-Clark, derulează o amplă campanie de informare şi educare a mamelor, la nivel naţional. Până în prezent, 70.000 de mame din cele 74 de maternităţi din toată ţara, incluse în campanie, au beneficiat de susţinere. În total, până la sfârşitul lunii martie, 100.000 de mame vor primi kit-uri suport cu produse şi materiale informative pentru îngrijirea nou-născuţilor şi vor beneficia de sesiuni de educaţie medicală cu privire la îngrijirea nou-născuţilor, combaterea depresiei postnatale şi importanţa îmbrăţişărilor pentru dezvoltarea nou-născutului şi sănătatea mamei după naştere. ,,Credem cu tărie că o bună informare a viitorilor părinţi poate face o diferenţă uriaşă în dezvoltarea ulterioară a copiilor, iar crearea unor astfel de programe complexe, care să integreze componenta medicală, educaţională, dar şi psihologică este esenţială în acest sens. Ne bucurăm că prin intermediul acestui proiect, realizat în parteneriat cu Salvaţi Copiii, am reuşit să venim în sprijinul mamelor şi al nou-născuţilor din România şi ne dorim ca pe viitor să atingem un număr cât mai mare de beneficiari”, au menţionat reprezentanţii Kimberly-Clark. Din punct de vedere statistic, o femeie din opt este supusă riscului apariţiei depresiei postnatale (depresia postpartum), risc crescut în cazul mamelor adolescente. De asemenea, mai mult de 50% dintre femeile care dezvoltă o formă de depresie postnatală nu se prezintă la medic şi nu primesc tratament de specialitate sau îndrumări despre ce metode trebuie urmate pentru ameliorarea simptomelor.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here