Ingineri, sociologi şi economişti, în evidenţele AJOFM Gorj

175

AJOFM 3Mai bine de 1.200 de absolvenţi ai promoţiei 2011 de la licee, şcoli de arte şi meserii, facultăţi, din judeţul nostru şi-au depus, până la ora actuală, la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj, actele necesare în vederea înregistrării în baza de date a instituţiei pentru găsirea unui loc de muncă.

“Tinerii care au venit să se înscrie în baza de date a instituţiei sunt luaţi în evidenţă, timp de două luni, până la data de 1 septembrie ca fiind în căutarea unui loc de muncă. Dacă după 1 septembrie nu vor avea un loc de muncă, vor primi, timp de şase luni, indemnizaţia de şomaj, în valoare de 250 de lei lunar. Până acum avem înscrişi în listele noastre un număr de 1.277 de absolvenţi ai diferitor forme de învăţământ”, a declarat Ana-Maria Niculescu, purtător de cuvânt al AJOFM Gorj.

680 au studii superioare

Din totalul de 1.277 de proaspeţi-absolvenţi aflaţi în căutarea unui loc de muncă, 680 dintre aceştia doar ce au ieşit de pe băncile unei facultăţi, şi momentan nu şi-au găsit un loc de muncă deşi au o diplomă de licenţă. “Dintre cei cu studii superioare, avem oameni care sunt fie ingineri, economişti, fie au studii juridice, sau sunt psihologi, sociologi; avem chiar şi medici veterinari”, a precizat purtătorul de cuvânt al AJOFM Gorj. Dosarul unui absolvent trebuie să conţină: diplomă/adeverinţă de studiu original şi copie, buletinul şi certificatul de naştere în original şi copie, certificatul de căsătorie, dacă este cazul, adeverinţa de venit de la Fisc care să ateste că nu au alte venituri şi o adeverinţă de la medicul de familie că sunt apţi de muncă.

Facilităţi pentru angajatori

De asemenea, angajatorii care încadrează în muncă absolvenţi sunt scutiţi, pe o perioadă de 12 luni, de plata contribuţiei datorate la bugetul asigurărilor pentru şomaj. Se acordă astfel 500 de lei pentru absolvenţii ciclului inferior al liceului sau ai şcolii de arte şi meserii, 600 de lei pentru absolvenţii de învăţământ secundar superior sau învăţământ postliceal, 750 lei pentru absolvenţii de învăţământ superior. Totodată, legea oferă şi o protecţie absolvenţilor încadraţi în condiţiile de mai sus, angajatorii fiind obligaţi să menţină raporturile de muncă ale acestora pe o perioadă de cel puţin trei ani de zile.

Niciun post vacant pentru absolvenţi

Toamna vine cu peste 200 de locuri de muncă vacante la nivelul judeţului nostru, dar, din păcate, nici un nu este pentru absolvenţii promoţiei 2011. Aceştia vor trebui să se mulţumească cu indemnizaţia primită de la AJOFM, cel puţin, până ce îşi vor găsi un loc de muncă. Până vineri, 2 septembrie, oferta locală a AJOFM Gorj cuprinde 226 de posturi vacante. Dintre acestea, 23 sunt de muncitori necalificaţi la zidărie, gresie, faianţă, parchet, 53 sunt de croitor după comandă, 20 de montator pereţi şi plafoane din gips carton, cinci de lucrător gestionar, patru de mecanic auto, şase de lăcătuş mecanic, zece de ambalator manual. De asemenea, oferta săptămânală cuprinde şi câteva locuri de muncă vacante pentru şomerii cu studii superioare. Astfel se caută patru contabili şefi, doi tehnicieni de echipamente de calcul reţele, 15 tehnicieni în industria confecţiilor şi a tricotajelor, şi câte un post este vacant de tehnician agronom-exploatare, operator calculator electronic şi reţele, tehnician mecanic, tehnician radiolocaţii, inginer electromecanic, inginer mecanică agricolă. Potrivit purtătorului de cuvânt a AJOFM Gorj, la începutul acestei luni, în judeţul nostru rata şomajului era de 6,54%, în timp ce numărul şomerilor a ajuns la 10.077 de persoane.

Izabella Plăstoi

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here