Înghesuială și leșinuri la predarea sacilor cu buletinele de vot!

1068

Sala Sporturilor aproape a fost luată cu asalt, duminică noaptea, după încheierea procesului electoral. Reprezentanții secțiilor de votare chemați aici să primească bonuri de ordine cu care să meargă apoi spre Prefectură pentru a preda sacii cu buletinele de vot au venit într-un timp scurt în număr mare. Consecința a fost una „firească”. S-a creat o coadă care a enervat pe toată lumea, iar îmbulzeala de aici a fost cu greu ținută sub control de către jandarmii care au trebuit să se mobilizeze ca la un meci de fotbal cu ultrași în tribune.

Jandarmii aproape că s-au baricadat la ușa de la intrarea în Sala Sporturilor pentru a putea ține mulțimea sub control. „Băi fraților, vă rupeți mâinile” sau „Nu mai împingeți” au fost cuvintele cele mai uzitate pe parcursul celor câtorva ore cât a durat coada respectivă. Chiar dacă la intrare erau zeci și zeci de reprezentanți ai secțiilor de votare, cei care veneau din teritoriu alergau efectiv până la coadă pentru a se așeza cât mai repede acolo, deși timpul de așteptare era aproximativ același. Au fost momente tensionate atunci când jandarmii au trebuit să îi dea în spate cu un metru pe toți cei care dădeau buluc în Sala Sporturilor. Pentru a ține lucrurile sub control, jandarmii s-au așezat pe 2-3 rânduri pentru a putea crea blocaje cu care să îi „convingă” pe cei de la secțiile de votare că trebuie să stea la coadă. Nimeni nu voia însă la coadă, iar în înghesuiala creată au fost și persoane care au ieșit destul de șifonate de acolo. „Pur și simplu își bat joc de noi. Mie mi-a venit rău acum. Am leșinat din cauza îmbrâncelilor. M-am sufocat, asta s-a întâmplat. Voiau să mă trimită la spate, să iau rândul încă o dată de la coadă. Mi-a venit rău, iar ei mă trimiteau la coadă. Halal organizare”, a spus un domn care a reușit cu chiu cu vai să intre în Sala Sporturilor.
Imaginile cu înghesuiala de la predarea sacilor cu buletinele de vot sunt unele de neuitat, menite să ne arate cât de nepregătit este Statul Român pentru astfel de situații. Cu oameni plecați de acasă cu noaptea-n cap pentru a deschide la timp secțiile de votare și rămași toată ziua în secție, o noapte albă la Sala Sporturilor și apoi la Prefectură este fix ce le mai trebuia. Purtătorul de cuvânt al Prefecturii, Corina Belteu, a explicat că doar așa autoritățile au putut să le pună la dispoziție celor din secțiile de votare un loc unde să aștepte și unde să primească un ceai cald. „Ne așteptam cumva ca președinții și locțiitorii să vină într-un număr mai mare într-un timp mai scurt. Din păcate, nu putem să le dăm bonurile de ordine decât în modul acesta. Nu am putut evita aglomerația, dar aici le-am oferit un loc la căldură în care să aștepte. Nu am înțeles de ce s-au grăbit atât de tare pentru că procedura e la fel ca la toate alegerile și ar fi trebuit să cunoască lucrul acesta”, a explicat purtătorul de cuvânt. Au fost și reprezentanți din secțiile de votare care nu au dat vina pe organizatori, aceștia spunând că tot oamenii și graba lor poartă vina pentru harababura din noaptea de duminică. „Nu e de vină organizarea sau altcineva. Noi avem toată vina pentru situația de aici pentru că ar trebui să dăm dovadă că suntem civilizați, nu să ne înghesuim. Lipsește bunul simț. Jandarmii încearcă să facă și dumnealor ce pot, dar totul e din cauza noastră, știam la ce venim, în ce ne băgăm și ce ne așteaptă, așa că nu văd de ce atâta înghesuială”, a spus reprezentanta unei secții de votare. Cu bonurile de ordine în mână, cei de la secțiile de votare au mers apoi la Prefectură, unde au luat o altă coadă, la care se verificau toate documentele ce țineau de alegerile de duminică. „Cel cu tableta este chemat la Prefectură la o oră, iar noi, ceilalți, peste cinci ore. Nu știu care e logica. La fiecare instruire care are loc înainte de alegeri cu noi ni se promite de fiecare dată că vom merge împreună. Ai primit OK-ul, pleci acasă, așa ar fi normal. Dar primesc Ok-ul pentru tabletă și plec acasă după cinci ore pentru că nu știu ce se mai verifică. E o organizare proastă. Ar trebui o bază de date cu persoane care nu au greșit aceste procese verbale, care au picat pe cheia de control și să nu se mai practice înghesuiala asta. Cei care își fac treaba bine ar trebui să aibă întâietate și așa ar merge mai repede”, a spus reprezentanta unei secții de votare conștientă că o așteaptă o noapte albă la cozile de care a avut parte.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here