Infractorul şi favorizatorul, în aşteptarea sentinţelor

106

DeschidereÎn timp ce favorizatorul, Cosmin Popescu, a fost deja condamnat şi a făcut recurs pentru că l-a favorizat pe Ionel Manţog, infractorul abia acum este la un pas de a primi o sentinţă în acelaşi dosar. Pentru că l-a favorizat pe Manţog, deputatul Cosmin Popescu află curând sentinţa definitivă de corupţie.

A fost nevoie însă de un an de zile ca judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie să redacteze hotărârea de condamnare pentru faptele de corupţie ale deputatului democrat-liberal, Cosmin Popescu, fost secretar de stat în Ministerul Economiei şi Comerţului şi fost preşedinte al organizaţiei judeţene a PD-L Gorj. Pe 28 martie, anul acesta, se va judeca, pe complet de 9 magistraţi, recursul formulat de deputatul nemulţumit de pedeapsa primită, adică de cei doi ani de închisoare sub supraveghere. Condamnarea a fost dată în decembrie 2009. În aşteptarea unei sentinţe este şi Ionel Manţog, care aşteaptă decizia magistraţilor sibieni în acelaşi dosar de corupţie.

În 28 martie 2011, pe completul de 9 judecători la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va avea loc primul termen de judecată în recursul formulat de deputatul Cosmin Popescu împotriva sentinţei de condamnare pronunţată în decembrie 2009. În această cauza, Cosmin Popescu, în calitate de secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei a fost condamnat pentru favorizarea infractorului la doi ani de închisoare cu suspendare.

Democrat-liberalul a fost acuzat de procurorii anticorupţie că, în vremea în care a fost secretar de stat în Ministerul Economiei şi Comerţului, a falsificat un raport de control al ministerului în scopul favorizării inculpatului Ionel Manţog.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat, în decembrie 2009, sentinţa de condamnare a actualului deputat PD-L Cosmin Popescu. Judecătorii Înaltei Curţi au comunicat faptul că demnitarul a primit doi ani de închisoare pentru favorizarea infractorului şi un an şi şase luni pentru fals intelectual, însă în final Popescu va executa pedeapsa cea mai grea, respectiv doi ani. Ca formă de executare, pedeapsa este sub supraveghere.

Favorizarea infractorului, respectiv a lui Manţog!

În 2006, procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a lui Cosmin Mihai Popescu, pentru săvârşirea infracţiunilor de fals intelectual şi favorizarea infractorului, ca infracţiuni în legătură directă cu infracţiunile de corupţie săvârşite de inculpatul Manţog Ionel în dosarului în care acesta a fost trimis în judecată la data de 6.09.2006.

Din probele administrate la dosar a rezultat că Popescu, în calitate de secretar de stat în cadrul MEC, a solicitat ministrului emiterea Ordinului nr. 534/04.08.2006, pentru efectuarea unui control al activităţii Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia, având ca tematică încheierea convenţiilor de schimb şi reconstrucţia imobilului pentru familia Manţog.

A falsificat pentru a-l ajuta pe Manţog

Conform procurorilor, demersul său a fost făcut în scopul de a-l favoriza pe Ionel Manţog şi de a zădărnici cercetările în dosarul în care acesta din urmă era anchetat de DNA pentru fapte de corupţie, “dosarul strămutaţilor de lux”. Ulterior, Cosmin Popescu a pus la dispoziţia membrilor comisiei din cadrul ministerului, pentru a fi semnat, un raport în care se atestă date nereale cu privire la aspectele supuse verificării, raport pe care, din proprie iniţiativă, l-a înaintat la DNA, chiar înainte de a fi adus la cunoştinţa conducerii ministerului. Prin actul de control întocmit în baza Ordinului nr. 534/04.08.2006 s-a urmărit punctual înlăturarea acuzaţiilor aduse lui Ionel Manţog de organele de urmărire penală în dosarul în care era cercetat.

Gabriela Mladin

Manţog îşi aşteaptă sentinţa

Dosarul “strămutaţilor de lux” a fost repus pe rolul Tribunalului Sibiu după ce excepţiile de neconstituţionalitate invocate de pedelistul Ionel Manţog şi de pesedistul Ion Vulpe au fost respinse de Curtea Constituţională a României. După o pauză de zece luni dosarul a ajuns din nou pe masa magistraţilor sibieni, Ionel Manţog anunţând ieri că în cursul acestei zile are un nou termen în acest dosar. Există posibilitatea ca miercuri instanţa sibiană să se pronunţe şi să dea, în sfârşit, sentinţa în această cauză, deoarece avocaţii inculpaţilor au apelat la tertipul excepţiilor tocmai pentru a opri această pronunţare a sentinţei. În acelaşi dosar, parlamentarul Cosmin Popescu a fost condamnat pentru favorizarea infractorului, în speţă a lui Ionel Manţog. Dacă va fi scos nevinovat, Manţog are de gând să candideze la şefia PD-L Gorj, la alegerile din martie.

A.Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here