Despre tragedia aviatică de luni seara, de la graniţa judeţelor Cluj şi Alba, discută întreaga ţară. Întrebat despre modul în care s-a acţionat pentru salvarea victimelor, directorul Salvamont Gorj a declarat că s-a făcut tot ce s-a putut ţinând cont că informaţiile erau insuficiente sau greşite.
Şeful Salvamont Gorj, Sabin Cornoiu, crede că cei care au participat la acţiunea de căutare au făcut tot ce era posibil având în vedere condiţiile în care au fost nevoiţi să îşi desfăşoare activitatea. „Trecând peste relieful accidentat, vizibilitatea redusă, noapte, temperaturile scăzute, marea problemă cu care s-au confruntat salvatorii a fost lipsa unor informaţii corecte cu privire la locul producerii accidentului, suprafaţa de căutare fiind extrem de mare. Primele două informaţii privind coordonatele locului accidentului au fost total eronate, ultima, cea de-a treia fiind cea mai apropiată de realitatea”, a menţionat Sabin Cornoiu, directorul Salvamont Gorj.
Mobilizarea localnicilor, şansa supravieţuitorilor
Marea şansă a supravieţuitorilor accidentului aviatic menţionat a fost dată de localnici care au reuşit să se mobilizeze în număr mare, să urce către munte din toate satele din zona submontană a masivului, să găsească locul accidentului şi să-i coboare pe accidentaţi înainte ca temperaturile scăzute din noapte să mărească numărul victimelor. „Din păcate, practica a demonstrat că în anumite momente tehnologia sau, poate, factorul uman nu reuşeşte să se ridice la cerinţele unor astfel de situaţii de urgenţă, să se facă o localizare corectă şi o intervenţie în timp optim. Nici cazuistica de acest gen, foarte restrânsă, nu a permis acumularea de experienţă suficientă nici unei structuri de salvare şi, probabil, va mai trece mult timp până când aceste situaţii vor putea fi gestionate perfect. Probabil în perioada următoare, analize pertinente, bazate pe date exacte, vor identifica structuri care au acţionat mai mult sau mai puţin bine, dar la acest moment toţi cei din teren, localnici, voluntari, salvatori de profesie trebuie felicitaţi pentru efortul depus, pentru dăruirea şi abnegaţia de care au dat dovadă şi, poate primul pe listă ar trebui pus pilotul Adrian Iovan, un adevărat erou, care a depus toate eforturile pentru a salva viaţa pasagerilor”, a explicat Sabin Cornoiu, directorul Salvamont Gorj. În judeţul Gorj, în ultimii 40 de ani, s-au produs doar 3 sau 4 astfel de evenimente în zona montană, ultimul în luna februarie în 2005 în masivul Parâng.
Minodora Sucea
Buna dimineata,
Ultimul accident este in 2006 in pasul Tihuta.
Repertoriul autoritatilor a fost acelasi.