Informații utile pentru bolnavii de diabet zaharat

116

Medicamentele care țin sub control diabetul, alimentația sănătoasă și exercițiul fizic sunt cele trei componente majore în gestionarea diabetului zaharat de tip 2. De multe ori, pentru pacienții diagnosticați, cea mai provocatoare parte o reprezintă regimul alimentar în diabet.

Ce trebuie să consume un astfel de pacient:

  • Legume de toate categoriile și culorile, cu cât mai proaspete, cu atât mai sănătoase.
  • Fructe cât mai variate, de preferat să fie consumate întregi și nu în formă lichidă (sucuri).
  • Cereale și produse cerealiere, cum sunt pâinea, produsele de panificație, pastele, orezul în forma lor integrală (pe cât posibil se vor evita formele rafinate). Deci se vor consuma de preferință pâine integrală și nu albă, orez brun și nu alb, paste integrale și nu cele clasice, iar pentru micul dejun cereale predominant integrale fără adaos de zahăr sau fructe uscate. Se vor evita produsele de patiserie, dulci sau sărate, simple sau umplute.
  • Lapte, iaurt, brânzeturi, toate cu conținut moderat de grăsimi (cel mult 4-5%). Se recomandă formele fermentate cum sunt iaurturile naturale, kefirul, sana și brânzeturile maturate, alegându-le pe cele cu conținut redus de sare.
  • Ouă întregi sau doar albușul. În pregătirea lor se va evita prăjirea, iar omleta albă preparată în vas de teflon este o delicatesă foarte sănătoasă.
  • Alimente bogate în proteine, de origine animală (carnea slabă, de preferat albă, pește, fructe de mare) sau de origine vegetală cum sunt leguminoasele (fasolea, lintea, mazărea, soia). Se vor evita produsele procesate excesiv, cum sunt mezelurile, conservele sau afumăturile.
  • Nuci, alune și semințe cât mai variate, uscate sau prăjite dar fără adaos de zahăr sau sare.
  • Uleiuri vegetale – măsline, porumb, floarea soarelui, rapiță, toate în forma nerafinată.
  • Alimentele grase de regulă de origine animală (carne grasă, slănină, bacon, untură, jumări, smântână) vor fi evitate sau consumate rar și în cantități mici.
  • Alimente dulci sau îndulcite cu zahăr sau fructoză care se vor consuma rar și în cantități mici. O atenționare specială se face pentru înghețată, bogată în zaharuri dar și în grăsime animală sub formă de frișcă, chiar dacă conține și fructe. Ciocolata dulce se va evita dar cea neagră, amăruie (cacao peste 60%) poate fi consumată cu moderație.

Mirodeniile de toate categoriile pot fi folosite în orice cantitate, dar să nu fie amestecate cu sare.

  • Băutura recomandată este apa, cel puțin 2l/zi, de preferat minerală, gazoasă sau plată, sau cea de la dozator sau de la robinet dacă este sigură. Ceaiurile care conțin cofeină, precum și infuziile de plante (mușețel, mentă, tei, etc) pot fi consumate după preferințe. Se vor evita băuturile dulci, îndulcite, carbogazoase.

REGULA DE AUR

Pe cât posibil să se respecte următoarele recomandări: alimentele să fie consumate în stare solidă (adică nu sucuri de fructe și legume), integrale (referitor la cereale), nerafinate (atenție la uleiurile vegetale), neprocesate sau minim procesate.

Consumul alimentelor se face urmând regula porțiilor și proporțiilor, conform unei piramide alimentare.

La baza ei sunt alimentele care se consuma zilnic și de mai multe ori pe zi: legume (2-3 porții), fructe (2-3 porții), produse cerealiere (2-4 porții) sau laptele si iaurtul (1-2 porții), uleiurile vegetale (2-4 linguri).

La mijlocul piramidei sunt alimentele care se consuma săptămânal, astfel: brânzeturile (3-4 porții), ouăle (3-5), carnea, peștele și fructele de mare (3-5 porții), leguminoasele (3-5 porții), nucile, alunele (5 porții). Este posibil si consumul lor zilnic, dar doar o jumătate de porție.

În vârful piramidei se află alimentele grase și/sau foarte dulci care vor fi evitate sau consumate lunar, ocazional, și în cantități mici.

Piramida alimentației sănătoase

Porțiile alimentelor/mâncării sunt reprezentate de : cana pentru băuturi, cereale, lapte, iaurt, fructe tăiate; farfurie sau bol pentru legume, leguminoase, salate, supe; felii de pâine; lingura pentru mămăliga, orez gătit, uleiul vegetal; bucata pentru fructele de mare, ouă, unele fructe; căușul palmei pentru nuci, alune, semințe; palma pentru mărimea porției de carne, pește; vârfurile degetelor mari reunite pentru brânzeturile solide.

Ceva despre farfuria ideală

Farfuria ideală aduce toate elementele nutriționale necesare unei diete echilibrate, este cea care nu ne ingrașă, nici nu ne slăbește, asigurand un stil de viață sănătos.

Jumătate din farfurie trebuie să conține legume, iar cealaltă jumătate se împarte în mod egal între proteine și glucide (pâine, cartof, orez, paste, mămăligă).

În zilele toride de vară, avem ocazia să alegem preparate dietetice, pentru că dispunem de o varietate de legume si deserturi parfumate-fructe. Este sezonul in care ne este ușor să reducem aportul de zahăr și grăsimi, să simplificăm gătitul, să renunțăm la prăjeli și sosuri grele, tocături și afumături. E timpul pentru salate, alimente consumate în stare crudă, pentru abundență de culoare și savoare în farfurie!

Temperatura optimă de depozitare a insulinei

Trebuie sa acordăm o atenție deosebită condițiilor de păstrare a insulinei pe parcursul verii, cand temperatura optimă pentru insulină poate fi depășită cu ușurință, existand pericolul degradării acesteia. Insulina degradată la temperatură înaltă nu mai funcționează eficient, fiind o cauză posibilă a dezechilibrului glicemic. Pur si simplu nu mai functionează, iar glicemia se află în creștere, indiferent de dozele de corecție administrate.

Insulina nefolosită se păstrează la frigider la temperaturi oficial recomandate, cuprinse între 2-7 grade Celsius. Este interzisă depozitarea în congelator, deoarece insulina se inactivează prin înghețare. Cartușele sau stilourile de insulină utilizate pot fi ținute în siguranță la temperatura camerei, la maxim 30 grade Celsius, atata timp cat sunt protejate de căldura direct,dar și de lumina directă a soarelui. În cazul în care temperatura ambientală depășește 30 grade, situație frecvent întalnită vara, la plajă, se impune depozitarea în genți termoizolante pentru a evita scăderea eficienței insulinei prin expunerea la căldură.

Aceleaşi recomandări sunt valabile şi pentru restul preparatelor injectabile utilizate în diabet/obezitate: Ozempic, Saxenda, Trulicity, Bydureon, Victoza.

Material informativ realizat de Dr. Bianca Făsui, medic specialist Diabet zaharat nutriție și boli metabolice, Cabinetul de Diabet Zaharat din Ambulatoriul Integrat al Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here