Indemnizaţiile persoanelor cu handicap, achitate pe iulie

110

persoane cu handicap (13)Direcţia Publică de Protecţie Socială (DPPS) Târgu-Jiu a reuşit ca zilele trecute să efectueze plăţile aferente lunii iulie către toţi asistenţii personali şi beneficiarii de indemnizaţii de însoţitor de pe raza municipiului. Întârzierea a durat mai bine de o lună şi jumătate, iar mulţi beneficiari deja ceruseră explicaţii.

“O întârziere asemănătoare, dar mai prelungită decât aceasta s-a înregistrat şi anul trecut, iar oamenii şi-au tot aşteptat plăţile. Acum, când s-au înregistrat întârzieri, cetăţenii au venit la noi sau ne-au sunat ca să ne întrebe cum stă situaţia. Plăţile pe luna iulie s-au făcut către 194 de asistenţi personali şi 307 însoţitori. Banii achitaţi s-au ridicat la suma de 168.578 lei pentru cei cu contracte de muncă, şi 161.650 lei pentru indemnizaţii”, a declarat Rodica Tomoială, consilier juridic în cadrul DPPS Târgu-Jiu.

Dinamică lunară

Posturile totale aprobate pentru aceste două categorii de persoane de către Consiliul Local Târgu-Jiu este de 550 de locuri, în prezent, la nivelul municipiului existând 501 asistenţi şi însoţitori. “Dinamica este una continuă deoarece numărul acestora diferă de la lună la lună în funcţie de controlul anual pe care trebuie să-l efectueze persoana bolnavă. Dacă, în prezent, un cetăţean este încadrat cu gradul I de handicap, şi la controlul de 12 luni, medicul îl reduce la gradul II, persoana în cauză iese de pe tabelele noastre”, a explicat şefa DPPS Târgu-Jiu, Teodora Ciobanu. Diferenţa dintre asistenţii personali şi cei care primesc indemnizaţia de însoţitor, este că cei din urmă beneficiază lunar de suma de 534 de lei, iar asistentul, pe lângă venitul lunar ce îi revine, are şi carte de muncă şi îi sunt plătite şi indemnizaţiile. Rodica Tomoială, reprezentanta DPPS Târgu-Jiu, a adăugat faptul că banii pentru plata celor două categorii de beneficiari sunt o parte din cotele TVA şi o parte provin de la bugetul local.

Izabella Plăstoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here