Indemnizaţii pentru creşterea copilului de peste 20 de miliarde de lei

357

bebeAgenţia Judeţeană pentru Prestaţii Sociale (AJPS) Gorj a efectuat în primele nouă luni ale acestui an plăţi în valoare totală de 21.150.485 de lei constând în indemnizaţii pentru creşterea şi îngrijirea copilului şi stimulente de inserţie.

Din suma totală, un număr mediu de 3057 de beneficiari au primit indemnizaţii pentru creşterea copilului şi stimulente în valoare totală de 19.444.987 lei, în temeiul OUG nr. 148/2005, în timp ce alţi 344 de beneficiari au primit indemnizaţii de creştere a copilului şi stimulente de inserţie în valoare totală de 1.705.498 de lei, în temeiul OUG nr. 111/2010.

Criterii de acordare a indemnizaţiei

Modalitatea de acordare a indemnizaţiei pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau 3 ani în cazul copilului cu handicap precum şi măsurile opţionale aflate la dispoziţia părinţilor este reglementată de O.U.G. nr. 111/2010 şi H.G. nr.52/2011 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a acesteia. Astfel, începând cu luna ianuarie 2011, mămicile pot opta pentru concediu de creştere a copilului până la un an sau până la doi ani. În primul caz indemnizaţia lunară este cuantumul de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 600 de lei şi nici mai mare de 3.400 de lei. Dacă revin la serviciu mai devreme primesc stimulent de 500 de lei lunar până la împlinirea vârstei de doi ani a copilului. Gorjencele care optează pentru concediul de creştere a copilului până la doi ani, primesc o indemnizaţie de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni iar cuantumul nu poate fi mai mic de 600 de lei şi nici mai mare de 1.200 de lei. De asemenea, au fost introduse noi dispoziţii astfel încât, în cazul mămicilor sau tăticilor care se află în concediu pentru creşterea copilului sau în cazul celor care se află în plata stimulentului de inserţie, se interzice angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu, timp de 6 luni după revenirea definitivă a angajaţilor în unitate. În situaţia în care părintele alege să nu revină pe piaţa muncii, acesta va putea opta pentru acordarea unui concediu fără plată pentru îngrijirea copilului cu vârsta între 1 an şi 2 ani; totodată, concediul fără plată acordat după primele 3 naşteri, respectiv după primii 3 copii, a fost prelungit de la 3 luni la 4 luni.

R.L.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here