Indemnizaţia de creştere a copilului, mărită cu 170 de lei

228

Guvernul a aprobat săptămâna trecută o hotărâre prin care salariul minim pe economie ar urma să crească, de la 1 februarie, la 1.450 de lei. În consecinţă, se majorează şi limita minimă a indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului. Aceasta va fi de cel puţin 1.232,5 lei (85% din 1.450 de lei), adică cu 170 de lei mai mult decât valoarea actuală, cea de 1.062,5 lei (85% din 1.250 de lei, cât este în acest moment salariul minim pe economie).
Tot de la 1 februarie ar trebui să se majoreze şi stimulentul de inserţie (pentru părinţii care se întorc mai devreme la muncă). De asemenea, Legea prevede că valoarea stimulentului de inserţie este 50% din indemnizaţia minimă. Asta ar însemna că valoarea lui va fi aproximativ 616 lei. Legea prevede clar valoarea de 85% din salariul minim brut, aşadar părinţii care sunt deja în concediu de creştere a copilului şi primesc indemnizaţia minimă ar trebui să beneficieze de mărire automat, fără să depună niciun nou act.
Solicitantul concediului pentru creşterea copilului şi implicit al indemnizaţiei poate fi oricare dintre părinţi, condiţia fiind ca acesta să fi avut venituri impozabile timp de minimum 12 luni în ultimii doi ani anteriori naşterii copilului. Începând cu jumătatea anului trecut, durata concediului pentru creşterea copilului este unică, şi anume de doi ani, anterior fiind folosit un sistem bazat pe opţiunea părinţilor de a alege o durată a concediului de unul sau doi ani.
I.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here