Inculpaţii din dosarul “înşelăciune de un milion de euro” nu au pus punct afacerilor oneroase

353

deschidereProcurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj nu au finalizat încă cercetările în dosarul înşelăciunii de peste un milion de euro pentru care, anul trecut în octombrie, au reţinut opt persoane acuzate de înşelăciune. Asta deoarece dosarul a fost disjuns, pentru prima parte fiind trimişi în judecată cei opt inculpaţi, în timp ce pentru a doua procurorii nu au finalizat cercetările.

Acest lucru nu îi ţine însă pe inculpaţi departe de firmele de leasing prin intermediul cărora şi-au înşelat clienţii pentru care au fost trimişi deja în faţa instanţei, victimele crescând văzând cu ochii. Recent un bucureştean şi-a arătat interesul de a face o plângere penală împotriva unuia dintre inculpaţii aflaţi în spatele unei firme de leasing, care l-ar fi ţăpit deja cu câteva mii de lei, după ce omul a achitat 36.000 de lei avansul pentru cumpărarea unui utilaj agricol.

La sfârşitul lunii iunie procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj trimiteau în judecată cele opt persoane, reţinute la începutul aceleiaşi luni, în dosarul privind infracţiunea de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în dauna unei societăţi bucureştene de leasing, precum şi pentru comiterea infracţiunii de evaziune fiscală. Persoanele în cauză, conform procurorilor, au prejudiciat firma SC AFIN LEASING IFN Bucureşti cu circa 820.000 de euro şi au creat încă un prejudiciu în valoare de peste 1.200.000 de lei ca urmare a evaziunii comise. În momentul trimiterii în judecată cei opt se află încă în arest preventiv. Lucrurile între timp nu s-au calmat, deoarece procurorii au disjuns dosarul continuând astfel cercetările pe un plan secund, lucru confirmat de purtătorul de cuvânt al Parchetului Judeţean, Cristina Ciobanu. “Dosarul privind înşelăciunea respectivă s-a disjuns şi au continuat cercetările. Orice persoană care are de făcut o plângere împotriva inculpaţilor, sau în cauză, se poate adresa Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj”, a declarat Ciobanu.

Firma lui Andronic, sub semnul întrebării

Cert este că unul dintre inculpaţi şi-a continuat activitatea prin intermediul unei firme de leasing din Bucureşti. Suspiciuni planează şi asupra altora dintre cei implicaţi în dosar. A descoperit-o şi un bucureştean care a apelat la DANMARK Financiar Leasing IFN SA pentru a-şi achiziţiona un utilaj agricol. După ce a plătit firmei de leasing 36.000 de lei, contractul obligându-l să achite 20% din costul utilajului, omul s-a trezit că au trecut trei luni şi nu şi-a mai văzut produsul acasă. Între timp a fost obligat să semneze un an doilea contract de leasing cu firma respectivă, care îi mărea rata, în timp ce tractorul dorit şi utilajul solicitat au rămas la furnizor. Omul s-a dus până la Bacău la furnizorul tractorului şi utilajului în cauză, aici fiind informat că în contul firmei au intrat doar o parte din bani, adică 30.000 de lei. “Mi s-a spus că până nu îşi văd toţi banii, adică 36.000 de lei nu îmi dau utilajul. Aştept de mai bine de trei luni, am recitit şi contractul care are numeroase greşeli, foi puse aiurea, luate dintr-o parte şi aşezate în alta. Apoi am căutat firma pe internet iar când am văzut că este al lui Andronic, trimis în judecată pentru înşelăciune am realizat că sunt la un pas de a fi şi eu ţăpit. Dacă nu mi se rezolvă problema, vin la Gorj şi fac plângere împotriva lui Andronic”, a declarat bucureşteanul.

Omul susţine că are două contracte semnate cu firma respectivă de leasing, că i-a crescut rata de la 570 de euro pe lună la 1000 de euro pe lună şi că are date certe că firma în cauză îl are în spate şi pe Andronic. ,,Încep arătura iar utilajul nu mi-a venit”, susţine omul care a plătit avansul pe 21 decembrie iar până în prezent nu a intrat în posesia tractorului şi a utilajului dorit.

În ce priveşte dosarul înşelăciunii, pe 23 martie a avut un nou termen, magistraţii Tribunalului Gorj apelând însă la o nouă amânare.

Anamaria Stoica

Infracţiuni grave

Inculpatul Dumitru Dan Mutu, administrator al SC Klaumetal SRL Târgu-Jiu, a fost astfel trimis în judecată pentru comiterea infracţiunii de înşelăciune în convenţii, prin folosirea de mijloace frauduloase şi cu consecinţe deosebit de grave şi a infracţiunii de uz de fals. Al doilea inculpat, Ionel Marian Barbu, administrator al SC Olimp P. SRL Târgu-Jiu a fost şi el trimis în judecată pentru aceleaşi infracţiuni ca Mutu. Inculpatul Emilian Vasile Toropu, al treilea în acest lanţ al înşelăciunii, a fost trimis la rândul său în judecată pentru comiterea infracţiunilor de complicitate la înşelăciune în convenţii, prin folosirea de mijloace frauduloase şi cu consecinţe deosebit de grave şi de fals la legea contabilităţii.

Al patrulea inculpat Adrian Răzvan Andronic a fost trimis în judecată pentru comiterea infracţiunii de complicitate la înşelăciune în convenţii, prin folosirea de mijloace frauduloase şi cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată.

La fel şi inculpaţii Ionuţ Lucian Alexandru, Emanuel Stoicescu, Adrian Marius Parapancea şi Valentin Enescu.

În cauză s-a reţinut de către procurori că, în cursul anului trecut, inculpaţii Dumitru Dan Mutu şi Ionel Marian Barbu, administratori ai celor două societăţi comerciale din Târgu-Jiu, cu complicitatea celorlalţi inculpaţi folosind documente contabile falsificate de inculpatul Emilian Vasile Torop, au urmărit inducerea în eroare a societăţii de leasing bucureştene de la care au obţinut finanţare.

În baza acesteia au achiziţionat de la două societăţi comerciale din Bucureşti şi Bacău utilaje terasiere folosite în construcţii care, ulterior, au fost valorificate în mod fraudulos de inculpaţi, în scopul obţinerii unor câştiguri substanţiale.

Acest demers a provocat finanţatorului un prejudiciu în valoare de 820.000 de euro. Inculpatul Ionel Marian Barbu a ascuns în mod ilicit activitatea comercială desfăşurată de SC Olimp P SRL, creând un prejudiciu bugetului consolidat al statului de 1.215.810 lei, reprezentând TVA şi impozit pe profit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here