INCREDIBIL! Pentru ce a vrut Strîmbulescu să plătească 235.000 de lei! Descoperirea viceprimarului Coica!

2106

Cheltuirea nechibzuită a banilor publici a fost una din îndeletnicirile lui Doru Strîmbulescu, în perioada în care a ocupat postul de manager al Centrului de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu, iar taberele de sculptură, la care doar pentru cazare și masă erau plătiți peste 70.000 de lei, sunt doar unul din exemplele amintite de presa locală. Ultimul ,,tun” pe care-l pregătise Strîmbulescu, cu doar câteva săptămâni înainte de finalizarea mandatului, frizează penalul de-a dreptul și vizează modalitatea în care acesta voia să atribuie unui sculptor agreat, realizarea busturilor soților Tătărescu, pentru care convenise să plătească suma de 234.500 de lei cu titlu de drepturi de autor. ,,Scheleții” din ipsos, pentru care trebuiau plătiți banii, erau deja realizați, înainte de finalizarea oricărui concurs de proiecte artistice, și au fost descoperiți într-una din încăperile instituției, aflată în reabilitare, în prezent, condusă de Strîmbulescu până în urmă cu o lună și jumătate.

Prima încercare eșuată
Viceprimarul municipiului Târgu-Jiu, Gabriel Coica, a dezvăluit, joi, pe contul personal de pe o rețea de socializare, cum ,,preparase” Doru Strîmbulescu, fostul manager al Centrului de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși”, procedurile pentru realizarea busturilor soților Arethia și Gheorghe Tătărescu, pentru amplasarea cărora fusese estimat un buget de 300.000 de lei.
,,Inițial, în luna ianuarie 2021, managerul Strîmbulescu s-a angajat în scris că va demara „realizarea unui concurs de proiecte artistice în colaborare cu Uniunea Artiștilor Plastici din România, secția Sculptură”, însă, ulterior, acest proiect a trenat în mod inexplicabil, fiindu-mi prezentate tot felul de motive ridicole. În cele din urmă, managerul Strîmbulescu nu a mai organizat niciun fel de concurs național, dar la sfârșitul anului 2021 a transmis Primăriei un proces-verbal al unei „comisii de jurizare” care, după evaluarea unor schițe în creion, ale unui singur autor, a stabilit că sunt cele mai bune, cu toate că „juriul” n-a avut cu ce să le compare! Implicit, aceeași comisie a stabilit că singurul participant la așa-zisul „concurs național”, care de fapt nu avusese loc, sculptorul L.M., este, „firește”, cel mai în măsură să realizeze busturile soților Tătărescu. Pe lângă schițele în creion care frapau prin lipsa de asemănare cu familia Tătărescu, procesul-verbal de „jurizare” a fost însoțit și de un deviz estimativ, în care se preciza clar că din bugetul de 300.000 lei, suma de 234.500 lei era reprezentată de „DREPTURI DE AUTOR”!!!”, a arătat viceprimarul.

Pe urmele ,,operelor” din gips
Cu alte cuvinte, potrivit documentelor postate de viceprimarul Coica, fostul manager Strîmbulescu, convocase o comisie formată din câțiva oameni de cultură ,,de-ai casei”, prezenți la toate sindrofiile organizate de acesta, care evaluaseră niște schițe ale sculptorului Laurențiu Mogoșanu, iar acesta își evaluase ,,operele” la 3 miliarde de lei vechi. Cum Coica nu a acceptat varianta scurtă a lui Strîmbulescu de a ajunge la bani, fostul manager a trecut la planul ,,B”. ,,Astfel, domnul Strîmbulescu s-a reapucat de treabă, în stilu-i propriu și inconfundabil, organizând nu unul, ci două concursuri! Dacă despre primul concurs nu se cunosc prea multe detalii, în afara anunțului nr. 786/19.05.2022 neexistând alte informații publice, al doilea concurs îl poziționează pe managerul Strîmbulescu în sfera penalului. Astfel, în data de 19 iulie a.c., pe site-ul Centrului Brâncuși era anunțat calendarul concursului nr. 817, care prevedea, în mod expres, pe lângă alte termene intermediare, că în data de 8 august aveau să fie anunțate rezultatele finale. Apoi, și peste acest concurs s-a așternut aceeași liniște de mormânt, care n-a încetat nici măcar în data de 8 august, când ar fi trebuit să fie anunțate rezultatele! De fapt, managerul Strîmbulescu avea din nou un singur participant la noul așa-zis concurs, același sculptor L.M.! (…) Totuși, managerul Strîmbulescu s-a asigurat că-și păstrează două poziții libere, din urmă, în Registrul de intrare-ieșire al Centrului Brâncuși, pe care le-am descoperit personal și le-am barat, cu prilejul unei verificări pe care am efectuat-o în data de 17 august a.c., moment la care ar fi trebuit să fie deja afișate rezultatele așa-zisului concurs național. Practic, managerul Strîmbulescu intenționa să organizeze jurizarea busturilor trimise de sculptorul L.M. la sfârșitul lunii august, adică în afara calendarului oficial al „concursului”, odată cu vernisarea creațiilor de la tabăra de sculptură și pictură, contra unui onorariu de „jurizare” suplimentar, firește”, a dezvăluit Coica.

,,Scheleții” din dulapul lui Strîmbulescu
Așadar, și după a doua ,,extragere”, Strîmbulescu l-a găsit pe același sculptor, Laurențiu Mogoșanu, pentru a realiza cele două busturi. Numai că, surpriza a venit, după ce Strîmbulescu nu a mai fost manager. De fapt, cele două busturi fuseseră realizate și expediate la Centrul Brâncuși, iar timp de mai bine de un an, fostul manager a tot încercat să ajungă la bani. ,,Zilele trecute, într-unul dintre spațiile aflate în administrarea Centrului Brâncuși au fost identificate două cutii despre care se știa doar că au fost aduse de la autogară, la începutul lunii august, de către unul dintre angajații Centrului, expeditorul menționat pe ambalaj fiind același artist L.M., care solicita „234.500 lei – drepturi de autor”, L.M. S-a procedat la deschiderea cutiilor și, conținutul, două machete în ipsos reprezentând familia Tătărescu, în viziunea, cel mai probabil, a creatorului „Smetiei de la Podul Jiului”, poate fi admirat în toată splendoarea lui în fotografiile alăturate”, a precizat viceprimarul Gabriel Coica.
Trebuie spus că busturile lui Gheorghe și Arethia Tătărescu, care erau amplasate în parcul de pe strada Geneva din Târgu-Jiu, au fost demontate de pe socluri, în urmă cu patru ani, și depozitate la Muzeul Județean, pentru că nu aveau aviz de la Ministerul Culturii, iar ulterior au fost mutate în comuna Vladimir, la Casa Memorială a lui Tudor Vladimirescu.
Claudiu Matei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here