Incidente și la cea de-a doua probă scrisă a Bacalaureatului

1477

Șase absolvenți de liceu din Gorj care au susținut, miercuri, proba obligatorie a profilului din cadrul Bacalaureatului, au fost eliminați din sălile de examen după ce au fost prinși încercând să copieze. La fel ca și cei cinci candidați eliminați, luni, de la proba la Limba și literatura română, niciunul dintre ei nu va mai putea participa la următoarele două sesiuni ale examenului.

Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Gorj, miercuri, în centrele de examen erau așteptați 3547 de candidați. Dintre aceștia, 802 ar fi trebuit să susțină proba obligatorie a profilului la Istorie, iar 2745 la Matematică (499 de la profilul Matematică-informatică, 484 de la profilul Științele naturii, 1734 de la profilul tehnic și 28 de la profilul pedagogic). Nu toți candidații s-au prezentat însă la examen, iar unii dintre ei au fost eliminați, după ce au fost prinși încercând să copieze. ,,La proba obligatorie a profilului nu s-au prezentat 145 dintre candidații înscriși. Alți șase candidați au fost eliminați din examen pentru tentativă de fraudă. Aceștia provin de la unități de învățământ din Bîlteni, Bîrsești (2), Turceni, Rovinari și Târgu-Cărbunești”, a precizat Dana Constantinescu, purtătorul de cuvânt al IȘJ Gorj. Proba a început după ora 9.00, iar elevii au avut la dispoziție trei ore pentru a rezolva toate cerințele pe foaia de examen. Intrarea lor în sală a fost permisă până la ora 8.30, cu jumătate de oră înainte de distribuirea subiectelor. Pentru redactarea lucrării, elevii au avut voie să scrie doar cu pix sau stilou de culoare albastră, iar pentru orice greșeală, ei au avut voie să taie rândul sau paragraful respectiv cu o singură linie orizontală. La Matematică, candidații au primit subiecte diferite, în funcție de filiera, profilul și specializarea pe care au urmat-o în liceu. La Istorie, primul subiect a constat în mai multe întrebări bazate pe două texte având ca subiect dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza și Unirea de la 1859. La subiectul al doilea, elevii au avut de răspuns la mai multe întrebări pornind de la un text referitor la Iancu de Hunedoara și Vlad Țepeș. La subiectul al treilea, elevii au avut de scris un eseu de două pagini despre practice politice adoptate în România în secolul XX.

Candidații susțin, astăzi, ultima probă scrisă
Absolvenții de liceu vor susține, astăzi, ultima probă scrisă a Bacalaureatului – proba la alegere a profilului și specializării. Pentru această probă, candidații au trebuit să aleagă una dintre următoarele materii, în funcție de studiile urmate în liceu: Fizică, Chimie, Biologie sau Informatică – elevii de la profilul real din filiera teoretică, de la profilul tehnic și profilul resurse naturale și protecția mediului din filiera tehnologică și de la profilul militar din filiera vocațională, respectiv Geografie, Filosofie, Logică și argumentare, Economie, Psihologie și, după caz, Sociologie – absolvenții de la profilul umanist din filiera teoretică, de la profilul servicii din filiera tehnologică și din toate profilurile și specializările din filiera vocațională, cu excepția celui menționat mai sus. Afişarea primelor rezultate, în centrele de examen şi pe site-ul bacalaureat.edu.ro, este programată pentru data de 30 iunie, până în ora 12.00. Contestaţiile vor putea fi depuse în aceeaşi zi, în intervalul orar 16.00 – 20.00, dar și în cursul zilei de 1 iulie, în intervalul orar 8.00 – 12.00. Acestea pot fi depuse/transmise şi prin mijloace electronice. Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 5 iulie. Reamintim faptul că pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiții, cumulativ: recunoașterea/echivalarea tuturor probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale, susținerea tuturor probelor scrise și obținerea notei 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea, precum și obținerea mediei 6 (cel puțin) la probele scrise. Elevii aflați în izolare/confirmați pozitiv cu noul coronavirus vor susține examenul de Bacalaureat în etapa specială, începând cu data de 6 iulie. La această etapă vor participa doar absolvenții care au avut temperatura peste maximul admis, au fost in izolare, carantină, au afecțiuni cronice care pot crește receptivitatea sau severitatea afecțiunii în contextul pandemiei, sunt spitalizați/internați, în prima etapă a examenelor naționale, pentru diverse afecțiuni. Ministerul Educației și Cercetării pune la dispoziția celor interesați linia TELVERDE 0800801100 pentru sesizarea eventualelor disfuncționalități pe durata probelor scrise.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here