Incident pe albia Oltețului, la Polovragi

457

Echipaje ale Poliției, Salvamont și Ambulanței au fost mobilizate sâmbătă după-amiază în apropiere de Peștera Polovragi, după ce pe numărul unic de urgențe a fost primit un apel prin care autoritățile erau informate cu privire la faptul că în albia învolburată a Oltețului e cineva care ar avea nevoie de ajutor. Informația nu s-a confirmat, din fericire, decât parțial, în sensul că în apa râului care zilele trecute a făcut prăpăd prin Polovragi era un bărbat, dar acesta era ghidul unor turiști israelieni veniți aici pentru distracție, bărbatul cerând ajutor colegilor săi de a fi scos la drumul de acces spre peșteră. Strigătele sale au fost interpretate de turiștii aflați în trecere pe acolo ca un semnal de alertă, oamenii cerând sprijinul autorităților.
Unul dintre cele două echipaje ale Salvării care au ajuns la Polovragi l-a preluat pe ghidul respectiv și l-a transportat până la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu, bărbatul acuzând dureri în zona coastelor. Nu avea însă nicio problemă gravă, iar după ce i s-au făcut toate analizele de rigoare la spital a plecat spre Polovragi pentru a se alătura grupului de turiști. Cel care l-a scos din canion spune că operațiunea a fost extrem de simplă pentru că au avut asupra lor echipamentele adecvate pentru astfel de situații. “Colegul nostru a intrat pe albia râului pentru a verifica dacă e posibil să continuăm programul de canioning sau renunțăm la el. Acolo apa era însă foarte mare, la un moment dat și-a dat seama că e pericol dacă înaintează, înapoi nu mai putea da, am dus două cordeline și l-am adus la mal imediat. Au venit și salvamontiștii foarte repede și l-au examinat împreună cu cei de la Ambulanță și nu e nicio problemă”, a spus colegul ghidului transportat la spital.
Sabin Cornoiu, șeful Salvamont Gorj, spune că activitățile de rafting, canioning și orice mai doresc turiștii să practice în această perioadă în care apele sunt învolburate sunt periculoase tocmai pentru că debitul râurilor este ridicat. De exemplu, acum la Polovragi, Oltețul avea circa un metru și jumătate, iar nivelul recomandat pentru activități în siguranță pe acel traseu accidentat este de maxim o jumătate de metru. În plus, viiturile au adus mulți bușteni pe albia râului și turiștilor le este recomandat să nu se aventureze în astfel de zone chiar dacă au și echipamentul adecvat. Israelienii veniți la Polovragi au spus că vor mai rămâne aici câteva zile și speră ca până la finalul perioadei în care rămân să scadă debitul râului și ei să își poată duce la capăt programul inițial. Dacă nu, aceștia spun că vor reveni altă dată, locurile văzute în Gorj plăcându-le foarte mult și făcându-i să revină pe aceste meleaguri despre care străinii spun că nu sunt mai deloc promovate pentru a putea atrage mai mulți turiști aici.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here