Închisoare pentru moartea ortacilor de la Petrila

84

bscap0485Trei şefi ai Exploatării Miniere de Subteran Petrila au fost găsiţi vinovaţi de judecătorii din Târgu-Jiu pentru moartea celor 13 mineri şi pentru vătămarea corporală gravă a altor 15, în urma exploziilor petrecute în 2008 la Mina Petrila. Ei au primit 6 şi 7 ani de închisoare cu executare pentru ucidere din culpă.

Fostul director al Exploatării Miniere Petrila, Aurelian Necula, alături de alţi doi şefi ai exploatării au fost condamnaţi la 7 ani de închisoare pentru tragedia produsă în urmă cu doi ani la mină, când 13 mineri au murit în subteran şi alţi 15 au fost răniţi. Magistraţii Judecătoriei Târgu-Jiu au dispus condamnarea directorilor pentru ucidere din culpă, considerând că minerii nu au beneficiat de toate condiţiile de protecţie a muncii.

După doi ani de judecată, magistraţii Judecătoriei Târgu-Jiu, au decis condamnarea lui Aurelian Necula, fost director general al Exploatării Petrila la 7 ani şi jumătate pentru ucidere din culpă.

bscap0488Condamnaţi au mai fost şi Gheorghe Roşu inginerul şef cu securitatea minieră şi Dan Ştefan Ungur, şeful staţiei de salvare minieră. Aceştia au primit închisoare cu un an mai puţin decât directorul general al exploatării. Magistraţii au considerat că cei trei se fac vinovaţi de moartea celor 13 mineri şi vătămarea corporală gravă a altor 15 ortaci în subteranul Exploatării Petrila, când au avut loc două explozii. Judecătorii au mai decis ca cei trei să plătească în solidar suma de aproape 500.000 de lei către spitalele în care s-a efectuat salvarea celor 15 ortaci.

De asemenea, s-a mai decis ca cei trei şefi ai exploatării să plătească şi câte 100.000 de lei daune morale către familiile minerilor răniţi. Magistraţii au hotărât ca foştii şefi ai exploatării să suporte cheltuielile de întreţinere a orfanilor celor 13 mineri morţi în accident, până la majoratul acestora, iar în cazul continuării studiilor până la vârsta de 25 ani. Sentinţa nu este definitivă, inculpaţii având posibilitatea să declare apel.

Tragedie!

bscap0496În data de 15 noiembrie 2008, două explozii în subteranul Exploatării Miniere Petrila au ucis 13 persoane şi au rănit alte 15. Prima explozie a ucis opt mineri şi a rănit alţi nouă.

În a doua explozie, petrecută câteva ore mai târziu, au murit patru angajaţi, trimişi în subteran să îşi salveze ortacii, şi au fost răniţi alţi şase. Un alt miner a murit câteva zile mai târziu în spital, din cauza rănilor. Abatajul fusese deschis în data de 7 noiembrie şi a fost închis, alături de alte trei, după producerea tragicului accident. După câteva luni de anchetă şi după efectuarea expertizei tehnice, Comisia de Cercetare a ajuns la concluzia că cinci persoane au fost responsabile de producerea accidentului de muncă. Pentru trei dintre acestea s-a propus continuarea cercetării sub aspect infracţional, respectiv Aurelian Necula, Gheorghe Roşu şi Ştefan Ungur. Celelalte două persoane, Iosif Brad, inginer – şef producţie, şi Doru Holingher, şeful sectorului I de la mina Petrila au decedat în data de 15 noiembrie, în cele două accidente, astfel că au fost scoşi de sub urmărire penală.

Gabriela Mladin

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here