Închisoare cu suspendare pentru trei foști șefi ai Uzinei Mecanice Sadu

716

Magistrații de la Curtea de Apel Craiova au stabilit, joi, sentința definitivă în cazul exploziei de la Uzina Mecanică Sadu, din 2011, în urma căreia două angajate şi-au pierdut viaţa, iar o altă persoană a fost grav rănită. Pe lista inculpaților se află și fostul director al Companiei Naţionale Romarm, Lori Gheorghe Boian, cel care a condus unitatea. Instanța i-a redus pedeapsa de la 2 ani şi 6 luni de închisoare cu suspendare la doi ani cu suspendare. „Contopeşte pedepsele aplicate inculpatului Boian Gheorghe Lori în pedeapsa cea mai grea de 2 ani de închisoare. Suspendă executarea pedepselor accesorii pe durata suspendării condiţionate a executării pedepsei închisorii”, au decis magistrații din Bănie.
Instanța a redus și perioada de încercare. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj, Lori Gheorghe Boian, „în calitate de director general la S.C. U.M. SADU S.A., a dat dispoziţie ca pulberea rezultată dintr-o muniţie expirată, veche de 30 de ani, să fie introdusă în fabricaţie, aspect care are legătură directă cu moartea a două persoane, accidentarea gravă a alteia şi importante pagube materiale. Bogdan Gabriel-Lucian, în calitate de director tehnic şi de producţie, nu a luat măsurile legale de securitate şi sănătate în muncă, fiind creat un pericol grav şi produs un accident de muncă în urma căruia au decedat două persoane, o alta a fost grav rănită şi au fost produse importante pagube materiale; Toloargă Dumitru, în calitate de şef de secţie, nu a respectat obligaţiile şi măsurile stabilite cu privire la securitatea şi sănătatea în muncă, creând un pericol grav şi iminent de producere a unui accident de muncă în urma căruia au decedat două persoane, o alta a fost grav rănită şi au fost produse importante pagube materiale”.

360.000 de lei, daune morale
De condamnare nu au scăpat nici ceilalți doi inculpați, fostul director tehnic, Gabriel Lucian Bogdan şi şeful de secţie Dumitru Toloargă, suspectaţi că nu au luat măsurile de securitate în muncă. „Contopeşte pedepsele aplicate inculpatului Bogdan Gabriel-Lucian în pedeapsa cea mai grea de 2 ani de închisoare. Menține aplicarea privind suspendarea condiţionată a executării pedepsei aplicate inculpatului. Contopeşte pedepsele aplicate inculpatului Toloargă Dumitru în pedeapsa cea mai grea de 2 ani de închisoare. Menține suspendarea condiţionată a executării pedepsei aplicate inculpatului. Sub aspectul laturii civile a cauzei admite în parte acţiunile civile formulate în cauză de către părţile civile Andriţoiu Marius, Andriţoiu Dragoş, Andriţoiu Anca Mădălina, Mirulescu Alexandra Emanuela şi Mutafela Viorica şi obligă in solidar pe inculpaţii Boian Gheorghe Lori, Bogdan Gabriel-Lucian şi Toloargă Dumitru si pe partea responsabila civilmente Societatea Uzina Mecanică Sadu-Filiala CN Romarm SA cu sediul în Bumbeşti-Jiu, la plata următoarelor sume de bani către părţile civile, sume stabilite cu titlu de daune morale: – 30.000 lei către partea civilă Andriţoiu Marius; – 100.000 lei către partea civilă Andriţoiu Dragoş; – 100.000 lei către partea civilă Andriţoiu Anca Mădălina; – 30.000 lei către partea civilă Mutafela Viorica, – 100.000 lei către partea civilă Mirulescu Alexandra Emanuela. Reduce suma stabilită cu titlu de despăgubiri materiale în favoarea părții civile Societatea Uzina Mecanică Sadu-Filiala CN Romarm SA de la 181.177,39 lei la 97.363,94 lei. Definitivă”, au mai stabilit magistrații. Tragedia a avut loc în luna februarie a anului 2011. În urma unei explozii care s-a produs în incinta fabricii, Diana Andriţoiu, o femeie de 42 de ani și Mariana Pigui Mirulescu, o tânără de 38 ani, și-au pierdut viața. Acestea locuiau în Bumbeşti-Jiu şi aveau copii minori.
Loredana Fîciu

3 COMENTARII

  1. are drptate negomirescu.dupa ce au plecat dir.panoiu si filip,uzina a fost si este condusa de niste betivani.o stiu de la persoane care au fost cu ei in anturaje.directorul boian trebuia pedepsit cu cumexecutare pt. ca el a dat ordin direct sa se refoloseasca pulberea rezultata din delaborari.dar, ghinion cum ar spune johannis,a fost menajat de sistem,pentru ca are un fiu in sistem.

    • Exces de zel si prostie de a pune muncitorii sa lucreze in conditii de moarte.Cert este a bietii copii au ramas fara mame.Trebuiau pedepse mai mari cu inchisoare si sumele de bani sa fie confiscate de la directori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here