Închisoare cu suspendare în dosarul furtului de muniție de la UM Sadu

245

Magistrații gorjeni au pronunțat sentința, ca instanță de fond, în procesul celor zece angajați de la Uzina Mecanică Sadu, reținuți în urmă cu un an pentru 24 de ore într-un dosar ce viza furtul de muniție de aici, ulterior un singur muncitor rămânând în spatele gratiilor. În cele din urmă și acesta a fost lăsat liber, iar prevederile din Noul Cod Penal l-au ajutat pe el și pe ceilalți inculpați să primească pedepse destul de ușoare în comparație cu acuzațiile extrem de grave ce le erau aduse, dovadă că probele din dosar nu au fost suficient de puternice.

Ion Bălțătoiu este muncitorul acuzat că a furat muniție cu plasa, deși el s-a plâns pe tot parcursul procesului că ofițerul sub acoperire l-a șantajat și l-a amenințat, obligându-l să îi facă rost de muniție doar pentru ca un astfel de dosar să ajungă pe masa judecătorilor. Magistrații Tribunalului Gorj au decis acum ca bărbatul să fie condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare, executarea pedepsei fiind înlocuită cu o perioadă de încercare. Aceasta este cea mai mare pedeapsă din dosarul furtului de muniție, pentru doi maiștri de la uzină, Ioan Zăvoianu și Dumitru Borcan, pedeapsa decisă de judecători fiind de 6 luni cu suspendare, în evidența acestora anchetatorii descoperind un plus de 56.000 de cartușe. La un alt angajat al uzinei, Ștefan Chirițescu, plusul din gestiune indica 107.000 cartușe care nu erau trecute în evidențe, bărbatul fiind condamnat la cinci luni de închisoare cu suspendare.
În acest dosar a fost reținut acum un an și fostul director general Nicolae Dijmărescu, pentru care judecătorii au decis acum o pedeapsă de un an cu suspendare, în timp ce pentru fostul șef al Serviciului de Pază, Marius Borcan, care este și președinte al PC Gorj, pedeapsa decisă de judecători constă într-o amendă de 290 de lei, la fel ca și pentru alți trei salariați ai uzinei. Sentința de acum nu este definitivă, ea putând fi contestată, lucru pe care, cel mai probabil, în zilele următoare, îl vor face și inculpații, dar și reprezentanții Parchetului, interesați să obțină pedepse mai mari pentru cei care acum un an intrau pentru 24 de ore în spatele gratiilor.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here