Poeţii sunt precum poeţii. Oarecum cu capul în nori şi, deci, cam rupţi de realitate. Şi totuşi, unele fapte de pe scena politică românească înclină să-i dea dreptate unui poet târgujian, precum Spiridon Popescu. Membru al Uniunii Scriitorilor şi nemembru al vreunui partid politic.
Fără a respecta ordinea evenimentelor, să începem cu surpriza de ieri. Dis de dimineaţă, senatorul Georgică Severin şi-a anunţat, ieri, scuze că ne repetăm, demisia din PDL. Chestia aceasta se-ntâmpla chiar la debutul şedinţei de plen a Senatului, convocat în sesiune extraordinară.
Domnia sa a declarat că, deocamdată, va activa ca independent, fără a accepta să intre în grupul independenţilor, care există în acest for legislativ. Despre senatorul Georgică Severin mai putem completa că la Moţiunea de cenzură dezbătută la finalul sesiunii parlamentare precedente a fost unul dintre parlamentarii PDL care au votat în favoarea acesteia.
*
Pe la Senat, au mai fost situaţii în care majoritatea aparţinea opoziţiei. O asemenea postură s-a mai întâmplat şi miercuri, cu o zi înainte ca senatorul Georgică Severin să fi demisionat din PDL. Pierderea majorităţii s-a petrecut cel mai recent, tot miercuri, când şeful statului ceruse reexaminarea legii privind reducerea TVA-ului cu 5% pentru alimentele de bază, înregistrându-se 53 de voturi „pentru” şi 46 „împotrivă”. Şi iată că, în Senat, majoritatea fu pierdută de parlamentarii din Arcul Puterii.
Cu nonşalanţă, preşedintele Traian Băsescu a uitat de fostele sale răfuieli cu Realitatea TV, postul unui „mogul” atât de înfierat cu mânie proletară de fostul comandant de vas, dinainte de 89. La Realitatea TV, domnia sa ne-a comunicat chestiuni ce anunţă începutul sfârşitului. Pentru actuala putere, ca şi pentru PDL. Cică i-ar fi spus mai demultişor primului ministru Emil Boc de cele întâmplate la Senat, insistând şi pe ideea că există riscul pierderii majorităţii şi în Camera Deputaţilor.
Să presupunem că analistul politic Traian Băsescu are dreptate. Păi atunci, cu tot respectul pe care declară că-l are pentru realizările primului ministru Emil Boc, „succesuri” pe care numai preşedintele Traian Băsescu le vede, nu şi sondajele, presa neobedientă ori ceilalţi analişti politici în afară de domnia sa, atunci este limpede că vor urma niscaiva schimbări. Cu ura-i viscerală împotriva liderului PSD, Victor Ponta, ne anunţă că va recurge la un premier independent. Şi acela de cine va fi susţinut? Dacă tot vor pierde majoritatea cei din Arcul guvernamental şi în Senat şi în Camera Deputaţilor. De ce nu vrea să priceapă că actuala Constituţie îi dă dreptul să numească sau să nominalizeze primul ministru şi atât. Majorităţile se fac de către partide, în urma unor negocieri. La care domnia sa nu este parte!
Ion Predoşanu