Începe Tabăra de Sculptură „Brâncuşiana 2012”

353

O nouă ediţie a Simpozionului Internaţional de Sculptură „Brâncuşiana” va debuta miercuri la Târgu-Jiu. La ediţia din acest an vor participa opt sculptori, atât din ţară cât şi din străinătate, operele realizate de artişti în cadrul taberei urmând a fi amplasate în Muzeul Sculpturii Contemporane de pe Insula Jiului din Parcul Central.

Centrul Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi”, Consiliul Local al Municipiului Târgu Jiu şi Primăria Târgu Jiu, în parteneriat cu Uniunea Artiştilor Plastici din România, Filiala Gorj a UAP, Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu, Colegiul Tehnic „Ion Mincu” şi Societatea Română de Radiodifuziune organizează la Târgu Jiu, în perioada 1 – 24 august 2012, Simpozionul Internaţional de Sculptură „Brâncuşiana”, ediţia 2012. Deschiderea oficială a taberei va avea loc în data de 1 august 2012, începând cu ora 11:00, la Atelierele UAP din Debarcader, urmând ca festivitatea de prezentare a lucrărilor şi închiderea oficială a taberei să aibă loc în data de 24 august 2012, tot la ora 11:00.

Invitaţi din Egipt, Bulgaria şi Elveţia
La ediţia din acest an şi-au anunţat participarea un număr de cinci artişti plastici profesionişti din România (Paul Popescu în calitate de curator-participant, Răzvan Nicolae Mincu, Vasile Soponariu, Eugen Bârzu, Sergiu Sălişte) şi trei sculptori din străinătate (Emil Bachiysky din Bulgaria, Omar Toussoun din Egipt şi Ilie Berindei din Elveţia). Există însă posibilitatea ca unul dintre sculptorii invitaţi să nu poate ajunge, acesta fiind recent rănit într-un accident. „Domnul Ilie Berindei încă nu este foarte sigur de această participare având în vedere că a suferit un accident. A fost nevoie de o intervenţie chirurgicală şi nu ştie dacă va veni. Ne-a asigurat însă că face tot posibilul să ajungă, în funcţie de recuperarea sa. Referitor la ceilalţi şapte sculptori, doi sunt din străinătate, din Egipt şi din Bulgaria iar din România avem cinci participanţi. Toţi sunt sculptori cu experienţă Chiar dacă unii sunt mai tineri, operele realizate de ei până în prezent îi recomandă ca fiind nişte sculptori talentaţi, cu opere prezente în spaţii publice din întreaga lume”, a declarat Adina Andriţoiu, directorul interimar al Centrului Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi”. Şi în acest an, materialul folosit de artişti va fi tot marmura, tematica lucrărilor fiind la libera alegere în funcţie de forma şi dimensiunile blocului de marmură. „Fiecare artist îşi gândeşte lucrarea în funcţie de dimensiunile blocului, de cum vrea să-l amplaseze. Blocurile diferă ca dimensiuni şi ca formă şi ar fi fost destul de dificil să vrem să le impunem noi o temă. Blocurile de marmură au fost aduse deja de săptămâna trecută de la Simeria. Materialul a costat aproximativ 11.000 de lei iar transportul 4.000 de lei”, a precizat Adina Andriţoiu. Până la sfârşitul celei de-a doua săptămâni a taberei, artiştii vor prezenta organizatorilor schiţele soclurilor şi fundaţiilor, precum şi recomandările aferente.

Lucrările, expuse în cadrul Muzeului Sculpturii Contemporane
După finalizarea lucrărilor, acestea vor fi predate prin act de donaţie Primăriei Târgu Jiu, odată cu cedarea drepturilor de autor, inclusiv cesiunea exclusivă a drepturilor patrimoniale de autor asupra lucrărilor, pe toată durata existenţei acestor opere şi pe toate teritoriile. Lucrările vor fi apoi expuse în cadrul Muzeului Sculpturii Contemporane de pe Insula Jiului din Parcul Central. „Atât operele din această ediţie, cât şi cele realizate anul trecut în cadrul Simpozionului Internaţional, sunt destinate a fi amplasate pe Insuliţă. Referitor la amplasamentul lor, mai comportă câteva discuţii care sperăm să ia o formă concretă începând cu luna septembrie. Sunt identificate deja spaţiile, locurile respective, numai că nu am stabilit încă care lucrare va fi amplasată într-un anumit loc. Toate vor fi amplasate după terminarea lucrările de amenajare de pe Insuliţă”, a explicat Adina Andriţoiu.

Onorariul artiştilor, 1000 de euro
Potrivit organizatorilor, costurile estimate în buget pentru ediţia din acest a Simpozionului de Sculptură „Brâncuşiana” sunt de 180.000 lei. O parte din aceşti bani, 60.000 lei, reprezintă onorariul ce va fi plătit artiştilor. „Avem deja stabilită o sumă de 60.000 de lei pentru onorariul artiştilor. Fiecare va primi echivalentul în lei a sumei de 1.000 euro pentru munca prestată. În prima săptămână vor primi 30% din onorariu, pentru că aşa este stabilit prin regulament, iar restul sumei la finalizarea lucrărilor, după ce se va face recepţia”, a precizat Adina Andriţoiu.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.