Începe prima sesiune a examenului de Bacalaureat

260

Începând de săptămâna viitoare, cei peste 3600 de absolvenți de clasa a XII-a care s-au înscris la prima sesiune a Bacalaureatului vor intra în focurile examenului.

Conform calendarului stabilit de Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice, prima sesiune a examenului de Bacalaureat va debuta pe 13 iunie, cu proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, susţinută până în 15 iunie. Între 21-24 iunie se va desfăşura proba de evaluare a competenţelor digitale, urmată, între 27 iunie – 1 iulie, proba de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională. Probele scrise ale sesiunii din vară încep pe 4 iulie, cu Limba şi literatura română şi continuă pe 5 iulie cu proba la Limba şi literatura maternă, pe 6 iulie cu proba obligatorie a profilului, iar pe 8 iulie cu proba la alegere a profilului şi specializării. La nivelul județului Gorj, candidații vor susține probele în douăsprezece centre de examen din județ, aceleași ca și cele din vara anului trecut: Colegiul Tehnic „Ion Mincu” Târgu-Jiu, Şcoala Gimnazială „Constantin Brâncuşi” Târgu Jiu, Colegiul Comercial „Virgil Madgearu” Târgu-Jiu, Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoroiu” Târgu-Jiu, Colegiul Naţional „Spiru Haret” din Târgu-Jiu, Colegiul Naţional „George Coşbuc” Motru, Colegiul Tehnic Nr. 2 Târgu-Jiu, Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu” Târgu-Jiu, Colegiul Tehnic „Henri Coandă” Târgu-Jiu, Colegiul Naţional „Tudor Arghezi” Târgu-Cărbuneşti, Liceul Tehnologic Turceni și Colegiul Tehnic Motru. Rezultatele se vor afişa pe 12 iulie (până în ora 16.00) şi, în aceeaşi zi vor putea fi depuse şi contestaţiile (între orele 16.00-20.00), care vor fi soluţionate în perioada 13 – 15 iulie. Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 16 iulie.
Absolvenţii de liceu promovează examenul de bacalaureat dacă îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii: au susţinut probele de evaluare a competenţelor; au susţinut toate probele scrise şi au obţinut cel puţin nota 5 la fiecare dintre acestea şi au obţinut cel puţin media 6 la probele scrise.
Media notelor la probele scrise se calculează ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire. Aceasta reprezintă media generală a candidatului la examenul de bacalaureat. Elevii care, în una din clasele a IX-a – a XII-a, au obţinut premii individuale la concursuri/olimpiade şcolare internaţionale recunoscute de către Ministerul Educaţiei au posibilitatea de a-şi echivala, la cerere, proba scrisă de examen la disciplina la care au obţinut premiul. Echivalarea se face cu nota maximă.

3662 de candidați în Gorj
Anul acesta, la prima sesiune a examenului de Bacalaureat s-au înscris 3662 de candidați, 2952 din seria curentă și 710 din promoțiile anterioare. Cinci dintre candidați au absolvit liceul în alte județe. Alți doi candidați vor susține examenul în condiții speciale din cauza unor probleme medicale.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here