Începe, la Novaci, Festivalul Folcloric Păstoresc „Urcatul Oilor la Munte” 2024

1776

A cincizeci și șaptea ediție a Festivalului Folcloric Păstoresc „Urcatul Oilor la Munte” – Novaci 2024, organizat de Primăria și Consiliul Local al Orașului Novaci, județul Gorj, se va desfășura la finalul acestei săptămâni în zilele de 18 – 19 mai 2024.

Evenimentul este dedicat locuitorilor orașului Novaci pentru care, de-a lungul sutelor de ani, păstoritul a reprezentat unica sursă de venit. Faptul că peste secole păstoritul, ca îndeletnicire de bază, a dăinuit până în zilele noastre, i-a motivat pe novăceni să nu renunțe la tradiția păstorească, să crească turme de oi, să practice încă transhumanța adaptându-se din mers timpurilor pe care le trăim. Viața crescătorilor de animale deloc ușoară dar plină de farmecul specific vieții omului crescut la munte, localnic sau venit de peste munți, este viața fiecărui locuitor din Novaci care într-o formă sau alta prin străbunici, bunici sau părinți, o trăiesc cu mândrie, dar și cu gândul sacru de a o transmite peste ani.
Urcatul Oilor la Munte este sărbătoarea locală organizată anual care ne ține ancorați în trecut cu gândul la viitor, un viitor care nu poate fi rupt de tradiția locală.
În anul 2024, activitățile sunt organizate astfel:
– sâmbătă și duminică: târg în Pădurea Hirișești;
– sâmbătă, 18.05.2024, începând cu ora 18:00 pe scena din Pădurea „Dumbrava” Hirișești se va desfășura un spectacol folcloric oferit de: Grupul vocal „Nedeia” Novaci și Grupul vocal „Plaiuri Novăcene”, Orchestra Mihail Tițoiu din Vaideeni, județul Vâlcea și alți soliști consacrați.
– duminică, 19.05.2024, începând cu ora 10:00, în fața Casei de Cultură Novaci v-a avea loc „Deschiderea festivă” apoi se v-a continua cu: Măsuratul laptelui, parada portului popular, întâlnire cu ansambluri și formații folclorice din țară și străinătate.
Potrivit organizatorilor anul acesta, vor participa 22 de ansambluri folclorice reprezentante ale unor comunități păstorești din aproape toate zonele României, cu tradiție în păstorit: Mărginimea Sibiului, Maramureș, Moldova, Ținuturile Pădurenilor, Țara Făgărașului, Banat, Teleorman, Muntenia și Oltenia. Vor fi prezente la festival formații ale comunităților de croați, sârbi, bulgari și macedoneni din România.
Sărbătoarea se numără printre cele mai interesante obiective culturale vizate de Ruta Cultural Turistică „Drumurile transhumanței ciobanilor novăceni pe Transalpina, în Munții Parâng”, rută recent certificată de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului din România.
Cu această ocazie, novăcenii omagiază ocupația de veacuri a strămoșilor, creșterea animalelor, deoarece în zona unde trăiesc, strămoșii lor, localnici sau veniți de peste munți, și-au câștigat existența de-a lungul sutelor de ani, crescând animale, cu precădere oi. „Noi, novăcenii, sărbătorim cu bucurie pentru a LVII-a oară Urcatul oilor la munte, cu alai, cântec și joc, cu dorința de a continua tradițiile locale și de a dezvolta turismul cultural pe drumurile transhumanței ciobanilor novăceni. Sunteți invitați să participați la paradă sau să admirați costumele populare ale artiștilor din mai multe zone folclorice ale României. ️Veți avea ocazia să vedeți și costume ale unor alte naționalități, precum macedonenii, sârbii și bulgarii, care trăiesc la noi în țară. Bucurați-vă de frumusețea comorilor noastre vestimentare și purtați costumul popular cu mândrie, deoarece el vorbește despre istoria și originile noastre pe aceste meleaguri!”, a scris doamna Elena Basarabă, directorul Casei de Cultură Novaci, pe pagina sa de socializare.
Gigi Bușe

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here