Începe Festivalul ”Poarta Sărutului” de la Târgu Jiu. Ce premii sunt puse la bătaie

140

Festivalul Național de Muzică Folk și Baladă „Poarta Sărutului” se va desfăşura în perioada 9-11 august 2024, la Târgu Jiu. Evenimentul este organizat de către Primăria și Consiliul Local al Municipiului Târgu Jiu, Consiliul Judeţean Gorj, Școala Populară de Arte „Constantin Brâncuși” Târgu Jiu, Centrul Municipal de Cultură „Constantin Brâncuși”, Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului”, Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj în colaborare cu Asociaţia „Proiect pentru o Lume a Oamenilor Mai Buni”.

Concursul se desfăşoară după cum urmează: 9 august 2024, ora 19:00 – concurs; 10 august 2024, ora 19:00 – concurs; 11 august 2024, ora 19:00 – Festivitatea de premiere și Gala Laureaților. Se pot înscrie la concurs, în calitate de interpreţi și grupuri folk, cei care nu au obţinut marele premiu și trofeul la nici o ediţie anterioară a Festivalului Național de muzică folk și baladă „Poarta Sărutului”. Fiind un concurs de creație și interpretare care își propune să promoveze noi valori reprezentative pentru folk-ul românesc, se adresează concurenților cu vârsta cuprinsă între 12 și 25 de ani. Sunt scutiți de preselecție tinerii folkiști participanți la „Tabăra Folk” – Festivalul Internațional de Poezie și Muzică Folk de la Calafat, conform protocolului de colaborate încheiat între Școala Populară de Arte „Constantin Brâncuși” Târgu Jiu și Asociaţia „Proiect pentru o Lume a Oamenilor Mai Buni” (APLOMB).
Concurenții admiși vor prezenta în concurs două piese originale. Una din melodii trebuie să fie obligatoriu circumscrisă tematicii festivalului, respectiv un cântec de dragoste sau unul patriotic. Textele pieselor prezentate pot fi creații proprii sau ale altor poeți, în timp ce linia melodică trebuie să fie compusă de concurent. Juriul va selecta un număr de maxim 30 de concurenţi (interpreţi, grupuri folk) care vor participa la concurs. În cazuri excepţionale organizatorul îşi rezervă dreptul de a mări sau micşora numărul de participanţi la concurs conform cu ierarhia rezultată din etapa de preselecţie.
Condiţiile de prezentare la această fază sunt următoarele: concurenții/grupurile folk vor interpreta în concurs cele două piese nominalizate în fișa de înscriere și prezentate pentru preselecţie; piesele vor fi interpretate live; durata fiecărei piese nu trebuie să depăşească 5 minute; toate costurile legate de orchestraţii cad în sarcina concurenţilor; ordinea intrării în concurs se face prin tragere la sorţi şi nu poate fi supusă contestării.
Marele premiu pus la bătaie la ediția de anul acesta este în valoare de 2.000 lei. Iată care este valoarea și celorlalte premii: Premiul I – 1.200 lei; Premiul II – 1.000 lei; Premiul III – 800 lei; Premiul Special „Viorel Gârbaciu” – 800 lei.
În fiecare seară vor avea loc recitaluri susținute de personalități ale folk-ului românesc şi de catre invitaţi din afara ţării. Tot cu ocazia festivalului se vor organiza lansări de albume discografice ale personalităților prezente cu această ocazie la Târgu Jiu, precum și lansări de carte. Câştigătorul Marelui Premiu al Festivalului va susține un recital cu ocazia ediției următoare.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here