Începe Festivalul de Literatură „Tudor Arghezi”! Se derulează online!

1369

Ajuns la cea de-a 40-a ediţie, la împlinirea a 140 de ani de la nașterea lui Tudor Arghezi, Festivalul Internaţional de Literatură îl omagiază pe cel care rămâne unul dintre cei mai mari scriitori pe care i-a dat literatura română de-a lungul timpului.

Managerul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Gorj, Ion Cepoi, spune că ediția din acest an este una mult prea importantă, așa că nu putea fi amânată și nici anulată. Prima ediție online se desfășoară în perioada 21-24 mai 2020. Prima ediție a festivalului s-a desfășurat în mai 1980, la sărbătorirea a 100 de ani de la nașterea poetului.Conceput de către Comitetul Județean pentru Cultură și Centrul Județean al Creației ca un festival-concurs național de literatură, evenimentul a fost o bună perioadă de timp o importantă rampă de lansare a unei excepționale generații de scriitori gorjeni, oferind, în același timp, un bun prilej de afirmare a tinerilor scriitori din țară.
Printre organizatori s-au aflat: Ion Mocioi, Nicolae Vânătoru, Arthur Bădița, Ion Sanda, Ion Cănăvoiu.

Ascensiune în timp…
Cea dintâi restructurare majoră a Regulamentului a avut loc în 1995, când poetul și brâncușiologul Nicolae Diaconu (consilier șef al Inspectoratului pentru Cultură Gorj la acea vreme) a introdus modificări ce au generat creșterea vizibilității naționale a festivalului.Cea de-a doua restructurare importantă s-a produs în 2006, când Ion Cepoi a ocupat prin concurs funcția de manager al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj.
Acesta a transformat festivalul într-unul internațional, adăugându-i alte secțiuni: Opera Omnia pentru scriitori străini, Opera Omnia pentru scriitori de origine gorjenească, Promovare opera argheziană, Opera Prima.Este momentul în care evenimentul capătă individualitate, realizându-se printre altele: Muzeul ,,Tudor Arghezi” de la Târgu-Cărbunești – prin eforturile doamnei Mitzura Arghezi, CJCPCT Gorj, Primăriei orașului și brâncușiologului Ion Mocioi; fântâna lui Arghezi; plantarea de tei în fața Muzeului de către laureați; realizarea expoziției cu fotografiile laureaților Opera Omnia români și străini și ale cetățenilor de onoare ai orașului Târgu-Cărbunești; editarea de cåtre CJCPCT Gorj a albumelor ,,Tudor Arghezi. 11 poezii” în limbile engleză, franceză, germană, italiană, sârbă, greacă, spaniolă, maghiară (cu grafică și pictură aparținând unor mari artiști plastici români și străini), iar din 2017 a Albumelor ,,Poeți în festival” (cuprinzând creații în limba maternă și în românește ale participanților din afara României, ilustrate grafic de plasticieni consacrați din aceleași țări); vernisarea de expoziții internaționale de artă plastică complementare festivalului literar.S-a stabilit, de asemenea, ca laureații ediției curente så fie președinții juriului național al ediției următoare.„Cea de-a treia restructurare s-a produs acum, la cea de a 40-a ediție (a XV-a internațională), când circumstanțele create de pandemia de coronavirus ne-a obligat să transferăm festivalul în online și să renunțăm astfel la unele secțiuni, păstrând totuși intacte ființa și individualitatea evenimentului. Sperăm ca această primå trecere de la varianta clasică la aceea virtuală să fie și ultima”, au transmis reprezentanţii CJCPCT Gorj.

O ediţie cu buget diminuat
Ediția din acest an a Festivalului Internațional de Literaturå ,,Tudor Arghezi” este una cu totul specială. Mai întâi pentru că se împlinesc nu doar 40 de ani de festival (din care 15 de Festival Internațional), ci și 140 ani de la nașterea lui Tudor Arghezi.Mai apoi, pentru că este prima ediție online. În al treilea rând, pentru că festivalul se desfășoarå cu doar 6,3 % din bugetul alocat inițial evenimentului. În acest demers s-a implicat şi Uniunea Scriitorilor din România.CJCPCT Gorj organizează festivalul sub patronajul Consiliului Județean Gorj, în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din România, având ca parteneri Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu”, Primăria și Consiliul Local Târgu-Cărbunești.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here