Începe cea de-a doua sesiune a examenului de bacalaureat

740

Doar câteva zile ne mai despart de debutul celei de-a doua sesiuni a examenului de bacalaureat din acest an. În Gorj, în vederea susținerii probelor scrise s-au înscris peste 1200 de candidați. Prima probă este programată pe 16 august.

La sesiunea a doua examenului de bacalaureat 2021 pot participa cei care nu s-au putut prezenta în vară sau care au picat atunci examenul, dar și candidații din promoțiile anterioare care nu au reușit să îl promoveze. Nu pot participa cei care au fost eliminați pentru fraudă sau tentativă de fraudă. Cei care au fost dați afară din examen pentru aceste motive în sesiunea de vară au de așteptat încă două sesiuni, abia la a treia putând participa din nou. În județul nostru, la această sesiune a bacalaureatului s-au înscris 1211 candidați; cei mai mulți dintre aceștia vor susține proba la alegere a profilului și specializării. ”Avem 1211 candidați înscriși la sesiunea august-septembrie a examenului de bacalaureat. 556 vor susține proba scrisă la Limba și literatura română, 664 proba obligatorie a profilului, iar 782 proba la alegere a profilului și specializării. La nivelul județului au fost stabilite 7 centre de examen și unul de evaluare”, a precizat inspectorul școlar general Dana Constantinescu.

Prima probă scrisă, cea la Limba și literatura română
Cea de-a doua sesiune a examenului de bacalaureat începe luni, 16 august 2021, cu proba la Limba și literatura română. Marți, 17 august, se va desfășura proba obligatorie a profilului (matematică sau istorie), miercuri, 18 august, este programată proba la alegere a profilului și specialității (fizică, chimie, biologie, informatică, geografie, logică, psihologie, economie, sociologie sau filosofie), iar joi, 19 august, va avea loc proba la Limba și literatura maternă. În perioada 23 – 31 august 2021 se va desfășura echivalarea și recunoașterea competențelor lingvistice și digitale. Fiecare probă scrisă va începe la ora 09.00, iar candidații vor avea trei ore la dispoziție pentru elaborarea lucrărilor. Candidații trebuie să aibă asupra lor un act de identitate și instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră pentru redactarea lucrărilor, creion negru pentru realizarea desenelor/schemelor și instrumente de desen la proba de Matematică.
Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte, precum ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete etc. De asemenea, elevii vor fi informați că este interzis accesul în săli cu orice fel de lucrări/materiale: manuale, dicționare, notițe, însemnări etc., precum și cu orice mijloc electronic de calcul, de stocare de informații sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.).

Primele rezultate, afișate la sfârșitul lunii
Primele rezultate vor fi comunicate marți, 31 august, până la ora 12:00. Contestații vor putea fi depuse în aceeași zi, în intervalul orar 12:00 – 18:00. Acestea pot fi depuse/transmise și prin mijloace electronice. În acest caz, candidații completează, semnează și depun/transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora. Rezultatele finale vor fi afișate vineri, 3 septembrie 2021.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here