Începe admiterea la liceu

598

Acum că rezultatele finale la examenul de Evaluare Naţională au fost publicate, absolvenţii de gimnaziu trebuie să se decidă rapid, dacă nu au făcut-o deja, la ce liceu vor să-şi continue studiile. Asta deoarece vineri va debuta admiterea la clasa a IX-a.  Reamintim faptul că anul acesta media de la Evaluarea Naţională va avea o pondere de 75% în calculul mediei de admitere la liceu.

Absolvenţii claselor a VIII-a mai au un hop de trecut înainte de a putea răsufla uşuraţi – admiterea la liceu. Aceasta va începe vineri, 4 iulie, dată de la care absolvenţii de gimnaziu, însoţiţi de părinţi, vor putea completa fişele de înscriere la liceu.
Completarea fişelor de opţiuni cu codurile de identificare a specializărilor şi calificărilor cuprinse în oferta educaţională a liceelor este o acţiune ce trebuie tratată cu atenţie de elevi şi de părinţii acestora, asta deoarece eventualele greşeli apărute în transcrierea mediilor din cataloagele şcolare pe fişa de opţiuni, în completarea numelui candidatului sau scrierea neciteaţă a codurilor liceelor pot cauza neplăceri.
Nu există un anumit număr de opţiuni care trebuie completate pe fişă; important este ca acest număr să fie suficient de mare ca să permită repartizarea şi să fie ordonate – de la cea mai dezirabilă la cea mai puţin dezirabilă. De menţionat totuşi că un număr prea mic de opţiuni poate diminua serios şansele unui candidat de a fi admis la liceu, deoarece există riscul de a nu avea o medie suficient de bună pentru nici una din opţiunile exprimate. „Statistic, mediile de admitere sunt de la un an la altul puţin mai mari, un motiv în plus pentru a completa cât mai multe opţiuni pe fişă. Este posibil ca anul acesta media de intrare la una din opţiuni să fie mult mai mare decât anii trecuţi, la fel cum este posibil să fie mai mică”, se menţionează în Ghidul Admiterii Computerizate realizat de Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN).Completarea fişelor de opţiuni se va face cel mai târziu pe 9 iulie.
Aceste informaţii vor fi introduse în baza naţională de date şi vor fi verificate, pentru ca pe data de 15 iulie să aibă loc prima etapă a repartizării computerizate, ale cărei rezultate vor fi afişate în ziua următoare. Repartizarea se face ordonând candidaţii descrescător, după medii, încercându-se plasarea fiecărui candidat, începând de la cel cu media cea mai mare până la cel cu media cea mai mică, la una din opţiunile exprimate. Când se ajunge la un candidat, se caută în lista sa de opţiuni prima opţiune validă la care există locuri libere. În cazul în care candidatul nu are loc la nici una din opţiunile exprimate pe fişă el rămâne nerepartizat în această sesiune de admitere şi va trebui să participe la o sesiune ulterioară organizată numai pe locurile rămase libere în această sesiune. Nu poate exista situaţia în care un candidat să fie declarat nerepartizat, iar la una din opţiunile exprimate de el să fi fost repartizat un alt candidat cu medie mai mică decât el. Între 17 şi 25 iulie, candidaţii îşi vor depune dosarele de înscriere la liceele unde au fost admişi, conform repartizării computerizate.

Alte două etape de repartizare computerizată
A doua etapă de admitere computerizată, programată în perioada 16 iulie – 1 august, este destinată absolvenţilor din seria curentă şi celor din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la începerea anului şcolar 2014 – 2015, precum şi celor care nu au reuşit să se înscrie în prima etapă. Pe 16 iulie are loc înscrierea candidaţilor la liceele care organizează probe de aptitudini sau probe de verificare a cunoştinţelor de limbă modernă. Susţinerea acestor probe este programată între 17 – 18 iulie, iar afişarea rezultatelor şi rezolvarea contestaţiilor, pe 19 iulie.
Candidaţii care nu au participat la prima repartizare sau au rămas nerepartizaţi după prima etapă a admiterii vor completa fişele de înscriere în perioada 16 – 21 iulie, iar cei respinşi la liceele sau clasele care organizează probe de aptitudini şi cei care au susţinut probe de verificare a cunoştinţelor de limbă modernă pe 21 iulie.
Afişarea rezultatelor celei de-a doua etape a repartizării se va face pe 24 iulie. Candidaţii repartizaţi îşi vor putea depune dosarele de înscriere la licee în perioada 24 – 25 iulie. Pentru absolvenţii care nu au participat la nicio etapă de repartizare, cei nerepartizaţi în primele două etape, cei care nu s-au înscris în termenul prevăzut de metodologie sau cei care vor trece cu bine de corigenţe, se organizează cea de-a treia etapă de admitere în liceu, în perioada 1 august – 8 septembrie.
Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a a absolvenţilor învăţământului gimnazial, se calculează ca medie ponderată între media generală la Evaluarea Naţională susţinută de absolvenţii clasei a VIII-a, care are o pondere de 75%, şi media generală de absolvire a claselor V-VIII, care are o pondere de 25% în calculul mediei de admitere.
Roxana Lupu

1 COMENTARIU

  1. Chiar nimeni nu a sesizat ca Insp. scolar judetean Gorj nu a completat nici pana la aceasta ora catalogul evaluarii nationale, adica notele nu au fost afisate pe site-ul sau??

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here