Încep Zilele Culturii Populare în Gorj

379

Municipiul Târgu-Jiu va găzdui în perioada 10 – 15 august cea de-a doua ediţie a “Zilelor Culturii Populare în Gorj”. Organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Gorj, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Gorj, Primăriile Târgu-Jiu şi Tismana, Ansamblul Artistic Profesionist “Doina Gorjului” şi Şcoala Populară de Artă Târgu-Jiu, evenimentul îşi propune să ofere iubitorilor de cultură din judeţ posibilitatea de a participa la o mulţime de activităţi culturale pe parcursul a cinci zile.

Seria manifestărilor dedicate „Zilelor Culturii Populare în Gorj” va debuta sâmbătă, la sediul CJCPCT Gorj, unde, la ora 10:00, va fi acordat premiul „Al. Doru Şerban” pentru cercetarea tradiţiilor culturale, premiu care anul trecut a fost acordat învăţătorului Alexandru Enache din Borăscu. Tot la sediul CJCPCT Gorj va avea loc sâmbătă şi vernisajul expoziţiei de fotografie, artă populară şi artă plastică „Odinioară pe Valea Amaradiei”, ce va reuni exponate realizate sau donate în cursul ediţiei din acest an a Taberei de cercetare etnofolclorică „Constantin Brăiloiu”. Din program nu va lipsi nici vizionarea filmului documentar „Tabăra de cercetare etnofolclorică 2012”.

O nouă ediţie a Târgului meşterilor populari din România
Tot sâmbătă, la ora 11:30, va avea loc şi deschiderea celei de-a VIII-a ediţii a Târgului meşterilor populari din România, târg la care vor participa peste 70 de meşteri populari din ţară şi din străinătate.
”Este târgul cu cea mai numeroasă prezenţă a meşterilor populari din România. Avem şi şase meşteri tradiţionali din Serbia, Moldova şi Bulgaria. Dumnealor sunt specializaţi în ceramică şi ţesături. Va fi o ediţie plină de lucruri frumoase, de meşteri foarte valoroşi, sperăm să fie o ediţie reuşită. Deschiderea oficială a Târgului va avea loc sâmbătă la prânz, în centrul municipiului, în prezenţa oficialităţilor”, a precizat Ion Cepoi, directorul CJCPCT Gorj. Duminică, începând cu ora 11:00, sunt programate vernisajul expoziţiei stradale de bannere „Meşteri şi meşteşuguri în Gorj”, dar şi festivitatea de premiere a meşterilor participanţi la Târg, care vor primi diplome şi trofee.
Săptămâna viitoare va începe cu o lansare, aceea a cărţii „Piese muzicale” semnată de Marcel Parnica.

Marţi şi miercuri, spectacole la Tismana
Începând de marţi, manifestările dedicate Zilelor Culturii Populare se mută la Tismana. Astfel, marţi după-amiază, începând cu orele 15:00, pe estrada Centrului Civic Tismana, se va desfăşura preselecţia soliştilor vocali şi instrumentişti în cadrul Festivalului cântecului, jocului şi portului popular gorjenesc „Tismana 2012”, preselecţie urmată de spectacolul-concurs şi o seară folclorică în aer liber. Ultima zi a manifestărilor este rezervată concursului formaţiilor de dansuri şi Galei laureaţilor a celei de-a 45-a ediţii a Festivalului cântecului, jocului şi portului popular gorjenesc „Tismana”, evenimente ce se vor desfăşura în Dumbrava Tismana, începând cu ora 10:00.
Zilele Culturii Populare în Gorj se vor încheia cu un spectacol extraordinar susţinut de Ansamblul Artistic Profesionist “Doina Gorjului”.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here