Încep „Serile la Brădiceni”

1178

Cea de-a XXVI-a ediție a Atelierului național de poezie „Serile la Brădiceni” se va desfășura în perioada 7-8 septembrie, la Târgu Jiu si Peștișani. Conceput ca un prilej de dialog și de schimb de idei între creatori și exegeți contemporani din domeniul poeziei, Atelierul „Serile la Brădiceni” își propune recunoașterea poeților și criticilor autentici cu scopul de a le pune în valoare opera.

Ca în fiecare an, pe 8 septembrie, la Brădiceni, se desfășoară un podium poetic „Poetul este un rege și i se cuvinte un tron”, în cadrul căruia poeții vor recita din noile lor cărți, iar criticii literari își vor lansa propriile lor proaspete apariții.
Vor fi lansate revistele „Antemeridian & Postmeridian”, „Miracol de Brădiceni” și „Ceașca de cafea”, cartea „Literatura și arta cuvântului Serile la Brădiceni”, volumul III și volumul „Cartea Vieții, supremația eului”, ambele semnate de Ion Popescu Brădiceni. Organizatorii evenimentului sunt Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, Primăria și Consiliul Local Peștișani.

Premii
Premiul național de poezie atribuit unui poet român consacrat, acordat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, este câștigat de către Liviu Capșa. Născut la 16 august 1954, Capșa a absolvit Liceul „Neagoe Basarab” din Oltenița (1973) și Facultatea de Drept a Universității din București (1979). A debutat în presa literară cu versuri, având girul lui Geo Dumitrescu și Alex Ștefănescu.
Primul volum publicat (Hipodromul cailor de mare, Ed. Calende, 1993) conține parodii scrise în „epoca de aur”, la lumina lămpii. A publicat 21 de cărți de versuri, publicistică, note de călătorie. A obținut de două ori premiul Filialei Pitești a Uniunii Scriitorilor din România pentru volumele de versuri „Sinucidere cu crini” (2002) și „Raiul ascuns” (2010).
Premiul național pentru critica poeziei, atribuit unui exeget specializat în critica poeziei, acordat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, a fost câștigat de către Gabriela Ghiorghișor.
Născută pe 16 octombrie 1980, în Alexandria, Ghiorghișor a absolvit Facultatea de Litere a Universității din Craiova, în 2004. A urmat masteratul „Literatura română în context european” în cadrul aceleiași facultăți, iar, din 2006, cursurile Școlii Doctorale „Alexandru Piru”.
Gabriela Gheorghișor este doctor în filologie, cu o teză despre Mircea Horia Simionescu (2009). A debutat editorial cu volumul Mircea Horia Simionescu. Este membră a Uniunii Scriitorilor din România, redactor-șef adjunct al revistei „Ramuri” și cadru universitar la Facultatea de Litere a Universității din Craiova.
Atelierul Național de Poezie și Critica Poeziei „Serile la Brădiceni” a fost inițiat în anul 1997 de către Ion Cepoi și continuat apoi împreună cu Ion Popescu Brădiceni, Viorel Gârbaciu și Constantin Codiță.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here