Încep procesele unui fost executor judecătoresc și ale unui fost ofițer SRI

70

Instanțele de judecată au reușit la acest început de an să clarifice problemele din două dosare importante instrumentate în anii trecuți de procurori față de un fost ofițer al SRI Gorj, precum și de un executor judecătoresc, ambii fiind acuzați în dosare diferite că au încercat să fenteze bugetul de stat cu sume mari de bani. Victor Nicolae Mecu, pensionat și patron al unei firme de pază în momentul trimiterii sale în judecată în mai 2017, a contestat probele procurorilor și a reușit de atunci și până acum să câștige timp prin instanțe. Procedurile de Cameră Preliminară au durat numai la Curtea de Apel Craiova un an de zile, absența unuia dintre inculpații contestatori, Costin Iulian Lupu, un partener de afaceri al lui Mecu, ducând la amânarea judecării dosarului cu lunile. Acum magistrații din Bănie au dat o decizie definitivă prin care sunt validate probele de la dosar ale procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj și, ca urmare, în câteva săptămâni poate începe judecata pe fond a inculpaților.
„Inculpatul Mecu Victor Nicolae, în calitate de administrator al SC TEAM GUARD SRL Tg-Jiu, în baza aceleiași rezoluții infracționale, în perioada 01.01.2011-31.12.2012, a dispus înregistrarea în evidența contabilă a unui număr de 28 facturi fiscale emise în numele SC GINARDO MININGO SRL Strehaia, SC REILOC COMERȚ SRL Strehaia, SC ANDICOMERT AAN SRL Dr.Tr. Severin, SC KATUK SRL Dr.Tr. Severin, SC EUROCONSTRUCȚIA HOLDING SRL Craiova, SC GIL COMPANY SRL Strehaia și SC GIL MET BN CONST SRL Greci, ce nu au la bază operațiuni reale, reprezentând achiziții costume pază, amenajare sediu, deratizare, etc., în sumă totală de 1.010.987 lei și cauzând astfel bugetului general consolidat al statului un prejudiciu în sumă totală de 326.054,94 lei (72.225,53 euro) reprezentând TVA în cuantum de 195.632,6 lei și impozit pe profit în cuantum de 130.422,34 lei, la care se adaugă accesorii în sumă totală de 168.899 lei (37.413,39 euro) din care dobânzi în cuantum de 119.989 lei și penalități de întârziere în cuantum de 48.910 lei”, a transmis Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj la momentul finalizării anchetei.
O decizie similară, dar care nu este definitivă, a fost dată tot de către Curtea de Apel Craiova în cazul lui Nicolae Gagiu. Fostul executor judecătoresc a fost trimis în judecată pentru că ar fi păgubit Complexul Energetic Oltenia cu câteva milioane de lei, pe care le-a folosit în interes personal. Ancheta a fost efectuată de DNA, iar probele au fost verificate în procedură de Cameră Preliminară, inculpatul contestator reușind eliminarea uneia dintre ele, care îl vizează direct. „Admite excepţia de nelegalitate a probei constând în declaraţia dată în calitate de martor de către Gagiu Nicolae la data de 12 ianuarie 2018 (vol. I filele 220 -227 dosar u.p.). Dispune eliminarea acestui mijloc de probă de la dosarul cauzei. Respinge celelalte cereri şi excepţii invocate de inculpat. Constată legalitatea sesizării instanţei, a administrării probelor, exceptând proba eliminată, descrisă mai sus, şi a efectuării actelor de urmărire penală şi dispune începerea judecăţii”, se arată în decizia Curții de Apel Craiova. Verdictul poate fi contestat și, cel mai probabil, instanța supremă va da peste câteva luni, cel puțin, o decizie finală, după care poate începe judecata pe fond.
În cazul lui Gagiu anchetatorii susțin că acesta, la fel ca un alt executor trimis în judecată, Costinel Drăgan, s-a folosit de banii pe care îi avea la dispoziție din executările silite. „În perioada 15 aprilie 2014 – mai 2018, inculpatul Gagiu Nicolae, în calitatea menționată mai sus, prin actele întocmite cu încălcarea prevederilor legale, în contextul desfășurării a șase proceduri de executare silită, a cauzat un prejudiciu debitorului Societatea Complexul Energetic Oltenia SA concomitent cu obținerea pentru sine a unui folos necuvenit în cuantum de 5.924.320 lei. Concret, deși prin deciziile instanțelor s-a dispus în mod definitiv întoarcerea la debitor a sumelor executate silit de către executorul judecătoresc, acesta a transferat și ulterior a retras din contul de consemnare, în interes personal, suma totală menționată mai sus. Societatea Complexul Energetic Oltenia S.A. s-a constituit parte civilă în cauză”, a transmis DNA la momentul finalizării cercetărilor, pe averea și economiile lui Gagiu fiind instituită măsura sechestrului asiguratoriu.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here