Încep lucrările – Consiliul Judeţean modernizează Ambulatoriul SJU

385

AMBULATORIU 1În curând încep lucrările de reabilitare, modernizare şi echipare a Ambulatoriului Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu. La ora actuală se derulează evaluările ofertelor de achiziţie lucrări publice şi furnizări dotări, respectiv achiziţie publică de servicii de asistenţă tehnică prin diriginţi de şantier, fiind analizată în acest sens o societate din judeţul Vâlcea.

 

Consiliul Judeţean Gorj, instituţia în administrarea căreia se află Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu, a depus şi a câştigat un proiect de finanţare pentru reabilitarea, modernizarea şi echiparea Ambulatoriului Spitalului Judeţean. Acest proiect a fost depus în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013, Axa Prioritară 3 – Îmbunătăţirea infrastructurii sociale, Domeniul major de intervenţie 3.1 – Reabilitarea / modernizarea / echiparea infrastructurii serviciilor de sănătate. Contractul de finanţare nerambursabilă a fost semnat în data de 23 februarie 2011. Consiliul Judeţean Gorj este beneficiarul proiectului, însă beneficiar, în fapt, este Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu, iar cei care se vor bucura cu adevărat de dotările şi modernizările Ambulatoriului vor fi bolnavii, dar şi personalul medical, care va avea condiţii excepţionale la locul de muncă.

Policlinică modernă în doi ani

IMG_1099Potrivit Alinei Pătraşcu, manager proiect, în cel mai scurt timp vor începe lucrările. „Sperăm ca din august să începem lucrările, iar termenul de finalizare este de 24 de luni”, confirmă Alina Pătraşcu. Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj s-a declarat mulţumit de faptul că se demarează această investiţie. „Sunt mulţumit de faptul că începem o investiţie nouă de modernizare a Ambulatoriului Spitalului Judeţean, ceea ce înseamnă că resursele locale se pot folosi în completare a ceea ce înseamnă asigurarea condiţiilor de sănătate la nivelul Spitalului Judeţean”, a precizat Ion Călinoiu. Potrivit aceleiaşi surse, „obiectivul general al proiectului este îmbunătăţirea calităţii infrastructurii serviciilor de asistenţă medicală şi ridicarea acestora la standardele europene în cadrul Ambulatoriului Spitalului din Târgu-Jiu. Toate acestea vor avea un impact direct asupra calităţii serviciilor medicale oferite şi asigurarea unui acces egal al cetăţenilor la serviciile de sănătate”.

Reabilitare completă a Ambulatoriului

IMG_3002Proiectul de reabilitare, modernizare şi echipare a Ambulatoriului Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu presupune ample lucrări. Astfel, după cum a explicat managerul de proiect, îmbunătăţirea serviciilor oferite de Policlinica Târgu-Jiu se va face şi prin eficientizarea fluxurilor sanitare specifice, ca urmare a asigurării unor condiţii termice, de ventilaţie, sanitare, de circulaţie şi evacuare, corespunzătoare activităţilor medicale. Printre lucrările realizate se va urmări şi creşterea gradului de confort al pacienţilor atât în perioadele caniculare, cât şi în cazul unor temperaturi exterioare scăzute; mărirea gradului de igienă şi a controlului microbian prin asigurarea unei termoizolaţii şi ventilaţii eficiente; creşterea de protecţie la incendii; asigurarea accesabilităţii persoanelor cu handicap prin crearea de facilităţi şi respectarea exigenţelor specifice persoanelor cu dizabilităţi. Se va avea în vedere şi optimizarea cheltuielilor cu utilităţile, ca urmare a scăderii consumurilor de energie electrică şi termică, şi reducerea substanţială a cheltuielilor cu reparaţiile şi întreţinerea curentă a ambulatoriului. De asemenea, Alina Pătraşcu a subliniat faptul că „principalii beneficiari ai acestui amplu proiect sunt în primul rând pacienţii, dar şi personalul medical şi auxiliar al Ambulatoriului, care-şi desfăşoară activitatea în această locaţie”.

Echipamente de ultimă generaţie

Pe lângă reabilitarea propriu-zisă a clădirii, un aspect semnificativ în cadrul proiectului este reprezentat de dotarea cabinetelor medicale cu mobilier şi echipamente specifice infrastructurii serviciilor de sănătate. Dintre acestea, managerul de proiect a amintit: echo doppler vascular cu sondă pentru vase cerebrale, electromielograf, ecograf oftalmo, electroencefalograf, Doppler vascular periferic, ecocardiograf cu Doppler color, ecograf 3D, histeroscop 3D electrocardiograf, spirograf, etc. Totodată, potrivit specialiştilor implicaţi în realizarea acestui proiect, Dotarea Ambulatoriului cu aparatură medicală performantă va duce la oferirea de noi servicii medicale în specialităţile existente, la creşterea adresabilităţii pacienţilor şi creşterea calităţii actului medical în cabinetele ambulatoriului, atât prin diagnostic mai precis şi mai rapid, cât şi prin diversificarea procedurilor de recuperare, reducerea timpului de recuperare şi reluarea activităţii de către pacienţi mai rapid.

Conducerea Spitalului Judeţean, impresionată de proiect

Gheorghe Neaţă, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu a declarat că este „destul de emoţionat şi foarte bucuros că se va face reabilitarea, modernizarea şi echiparea Ambulatoriului. După revoluţie s-au născut de toate în Gorj, iar la spital nu s-a pus o faianţă. De aceea mă bucur aşa tare de această modernizare. Este o treabă extraordinară şi dotarea este absolut extraordinară”. Neaţă se gândeşte şi la bolnavii care sunt nevoiţi să meargă în Policlinică şi se bucură că acestora le vor fi oferite condiţii mai mult decât bune. „Sunt 200-300 de oameni care trec zilnic prin acest locaş. Mă bucur că le vom putea oferi condiţii nu doar decente, ci foarte bune. Pentru asta, îmi asum toată răspunderea de a fi în spatele constructorului mereu. Vom găsi soluţii pentru desfăşurarea activităţilor medicale pe perioada desfăşurării lucrărilor; va fi mai greu, dar ne vom descurca”, a precizat managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu. Pentru a nu fi probleme în timpul lucrărilor, potrivit lui Ion Călinoiu, „constructorul va veni cu un grafic de lucrări şi vom face mutările necesare creării frontului de lucru”. Mai trebuie spus faptul că valoarea totală a proiectului este de 19.454.812,64 lei, 85% din această sumă fiind valoarea eligibilă nerambursabilă, 13% valoare eligibilă nerambursabilă din bugetul naţional şi 2% co-finanţarea eligibilă a beneficiarului, în speţă Consiliul Judeţean Gorj.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here