Încep exproprierile pentru noile poduri din Defileul Jiului

375

Ministerul Transporturilor a pus în discuție publică proiectul de hotărâre de guvern pentru declanșarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată aflate pe coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional “Reabilitare DN 66 Filiaşi-Petroşani”. Mănăstirea Lainici și Primăria Bumbești Jiu sunt pe lista proprietarilor de terenuri care ar urma să fie despăgubiți de către stat în schimbul pământurilor pe care trebuie să le dea pentru continuarea modernizării DN 66. Statul are nevoie de 10.747 mp de teren, aproape jumătate, respectiv 5119, urmând să îi ia de la Mănăstirea Lainici. Mănăstirea are pădure pe terenul respectiv și ar urma să fie despăgubită cu 3800 de lei, de la locașul de cult urmând să fie expropriați și alți peste 4000 de metri pătrați de pășune, în schimb statul oferind 1300 de lei. Motivația pentru care drumarii au nevoie de terenul respectiv în zona Lainici îl reprezintă nu doar construirea unui nou pod aici, ci mai ales a unei parcări, traficul urmând să fie deviat cu metri buni de la actualul traseu pentru ca mănăstirea să fie protejată de vibrațiile produse de mașinile aflate în mers.
“Amenajarea parcării între km 106+220 – km 106+965 din zona Mănăstirii Lainici nu a fost inclusă în contractul iniţial, deoarece Proiectul Tehnic a păstrat soluţiile tehnice avizate la nivelul Studiului de Fezabilitate Revizuit. Astfel pe tronsonul între km 106+220 – km 106+965 Proiectul Tehnic a prevăzut doar menţinerea parcării existente şi ranforsarea straturilor rutiere existente.
În lipsa acestor măsuri vibraţiile produse de traficul greu şi fluxul mare de vehicule care tranzitează DN66 vor afecta structura de rezistenţa a monumentului istoric şi vor conduce la avarierea unor părţi ale clădirii sau a instalaţiilor şi echipamentelor acestuia, fapt ce poate conduce la degradarea/ prăbuşirea acestuia, ceea ce contravine legii. De asemenea, a fost emis raportul de expertiza tehnică de calitate, înregistrat la D.J.C. Gorj nr. 689 din data de 18.07.2014 în vederea protejării bisericii, monument istoric, cu hramul Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, a Mănăstirii Lainici, cod LMI GJ-II-m-B-09254, în care menţionează: devierea drumului naţional spre nord cu minim 15 m, în vedere protejării monumentului împotriva vibraţiilor produse de traficul greu”, se arată în proiectul de act normativ aflat în dezbatere publică.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here