Încep examenele de corigenţă la clasa a XII-a

842

Săptămâna aceasta, elevii din clasele terminale de liceu vor susţine examenele de corigenţă, examene pe care trebuie să le promoveze dacă doresc să participe la cea de-a doua sesiune a examenului de Bacalaureat.

Potrivit calendarului stabilit de Ministerul Educaţiei Naţionale, elevii din clasele terminale de liceu, anul de completare învăţământ special, stagii de pregătire practică, învăţământ profesional care nu au obţinut cel puţin media 5 la anumite discipline şcolare vor susţine examenele de corigenţă în perioada 6 – 7 august. Dacă vor promova aceste examene, elevii de clasa a XII-a se pot înscrie la cea de-a doua sesiune a examenului de bacalaureat, în data de 8 august 2014, sesiune ce va debuta pe 18 august şi la care s-au înscris deja 1.754 de absolvenţi de liceu.
În zilele de 18 şi 19 august vor fi evaluate competenţele lingvistice de comunicare orală în limba română ale candidaţilor, urmând ca în perioada 19 – 20 august să se desfăşoare proba de evaluare a competenţele lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională, iar în perioada 21 – 22 august cea de evaluare a competenţelor digitale. Prima probă scrisă, cea la Limba şi literatura română, se va desfăşura în data de 25 august şi va fi urmată, pe 27 august, de proba obligatorie a profilului.
Proba la alegere a profilului şi specializării, ultima probă a examenului, este programată pe 29 august.
Primele rezultate vor fi afişate pe 1 septembrie, până la ora 12:00; în aceeaşi zi, în intervalul orar 12:00 – 16:00, candidaţii nemulţumiţi de notele obţinute vor putea depune contestaţii. Acestea vor fi soluţionate în perioada 2 – 3 septembrie, iar rezultatele finale vor fi afişate în cursul zilei de 4 septembrie.
În Gorj, sesiunea de toamnă a Bacalaureatului se va desfăşura în cinci centre de examen (Şcoala Gimnazială “Constantin Brâncuşi”, Colegiul Economic “Virgil Madgearu”, Colegiul Tehnic “Henri Coandă”, Colegiul Tehnic “Ion Mincu” şi Colegiul Tehnic Nr. 2), iar lucrările candidaţilor vor fi corectate în două centre de evaluare (Şcoala Gimnazială “Ecaterina Teodoroiu” şi Şcoala Gimnazială “Voievod Litovoi”).
Reamintim că la prima sesiune a Bacalaureatului s-au prezentat 4.173 de absolvenţi de liceu din judeţul Gorj, iar 60,84% dintre aceştia au reuşit să promoveze examenul. Un singur absolvent de liceu a promovat examenul cu media 10.

Alte două sesiuni de corigenţe în perioada  18 august – 5 septembrie
O altă sesiune de corigenţe, rezervată de această dată elevilor de clasa a VIII-a, va fi organizată în perioada 18 – 20 august 2014, urmând ca o treia sesiune de corigenţe să se desfăşoare în perioada 1 – 5 septembrie 2014. Elevii din clasa a VIII-a, care vor susţine şi promova examenul de corigenţă, se pot înscrie la admiterea în clasa a IX-a, pe locurile rămase libere, în a treia etapă de admitere.
Elevii corigenţi din clasele terminale de gimnaziu, de liceu, din anul de completare învăţământ special, din învăţământul profesional şi cei care au parcurs stagiile de pregătire practică, care nu pot participa la sesiunea de corigenţe stabilită pentru aceste clase în perioada 18 – 20 august, respectiv 6 – 7 august, se pot înscrie la sesiunea generală de corigenţe din perioada 1 – 5 septembrie. Elevii corigenţi care se vor prezenta la primele două sesiuni de corigenţe, dar nu vor promova examenele, vor fi declaraţi repetenţi şi nu vor mai avea dreptul să se prezinte la sesiune din luna septembrie. Elevii din clasele terminale de liceu, care au susţinut şi promovat examenul de corigenţă, se pot înscrie la cea de-a doua sesiune a examenului de bacalaureat, în data de 8 august 2014.
Elevii claselor terminale de liceu, ai anului de completare învăţământ special, ai stagiilor de pregătire practică şi ai învăţământului profesional, care au promovat examenele de corigenţă în sesiunea 6 – 7 august, se pot înscrie la examenul de certificare a competenţelor profesionale, sesiunea august 2014.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here