Încep controalele pentru vacile din zonele defavorizate

445

BP134699Începând din această săptămână, inspectorii de control din cadrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Gorj vor demara controlul în teren la cererile primite pentru acordarea subvenţiei la bovinele din zonele defavorizate ale judeţului.

Potrivit Corinei Dorobanţu, directoarea instituţiei, vor fi 313 exploataţii de verificat, acesta fiind eşantionul dispus de APIA Central din totalul de 1.566 de cereri depuse anul trecut. „Demarăm din această săptămână controalele la fermierii cu vaci de lapte din zone defavorizate care au solicitat subvenţia aferentă. Aceste controale în teren trebuie încheiate până pe 20 martie, iar apoi vom introduce rapoartele de control în baza de date, urmând ca după încheierea acestor etape să înceapă plăţile”, a declarat Corina Dorobanţu. La nivelul judeţului Gorj, au fost primite 1.566 de cereri pentru un efectiv de 5.746 de capete. La momentul controalelor, fermierii solicitanţi trebuie să aibă între 2 şi 15 vaci şi să fie înregistraţi cu cote de lapte pentru vânzări directe.

Subvenţie de maxim 250 euro/vacă

Cuantumul primei se va stabili numai după centralizarea tuturor datelor prin împărţirea sumei totale la numărul de animale eligibile. Localităţile defavorizate din judeţul Gorj sunt Novaci, Baia de Fier, Crasna, Muşeteşti, Polovragi, Bumbeşti-Jiu, Peştişani, Runcu, Schela, Stăneşti, Tismana şi Padeş, Bolboşi, Borăscu, Ciuperceni, Negomir. „Cuantumul ajutorului specific pe cap de vacă de lapte este de cel mult 250 de euro/cap de vacă şi se calculează după finalizarea verificărilor prin raportarea numărului de animale la plafonul de 22.447.205 euro, alocat de UE acestei scheme de plată pentru anul în curs. În 2011, valoarea subvenţiei a fost de 99 euro pe cap de bovină”, a precizat directoarea APIA Gorj. Solicitanţii trebuie să aibă în fiecare campanie anuală de acordare a acestei subvenţii paşapoarte de la Registrul Naţional al Exploataţiilor, să aibă cotă de lapte, iar numărul de vaci să fie menţinut în exploataţie pe durata schemei de acordare a banilor. Cererea trebuie depusă la sediul APIA Gorj având anexate copii după certificatul de înregistrare de la Oficiul Registrului Comerţului, certificatul de înregistrare fiscală sau carte de identitate, după caz, paşaportul fiecărei vaci de lapte, emis de Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Gorj, şi coordonatele bancare.

Izabella Plăstoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here