Încep controalele dinaintea Sărbătorilor de iarnă

187

Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Gorj a stabilit programul de lucru pentru inspectorii în domeniu care vor lucra în perioada premergătoare Sărbătorilor de iarnă atât în cadrul instituţiei, cât şi în circumscripţiile sanitar-veterinare din judeţ. Tot pentru bunăstarea gorjenilor, la lucru se vor afla şi comisarii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC), care vor avea acţiuni de supraveghere a pieţei produselor şi serviciilor oferite cetăţenilor.

Inspectorii DSVSA Gorj vor avea în vedere verificarea respectării condiţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din toate târgurile de animale, din pieţele agro-alimentare, dar şi din unităţile de tăiere, procesare, depozitare, valorificare şi de alimentaţie publică. “Vom sancţiona orice încălcare a prevederilor legislaţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor în vigoare. Unitatea noastră va asigura necesarul de personal în toate punctele alimentare unde se comercializează produse specifice acestei perioade. Prioritar vor fi vizate carmangeriile, unităţile de abatorizare şi procesare a cărnii, precum şi unităţile de fabricare a specialităţilor de panificaţie, laboratoarele de cofetărie”, a declarat Ion Iliuţă, director executiv al DSVSA Gorj.
Acesta a precizat că deoarece oamenii sacrifică în număr mare porcine în luna decembrie, se recomandă ca examenul trichineloscopic să fie făcut de către medicii veterinari la sediul circumscripţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor,proprietarii de animale având obligaţia de predare a mărcilor auriculare de la animalele tăiate. “La nivelul instituţiei noastre, pentru prevenirea apariţiei evenimentelor cu risc asupra sănătăţi publice se creează Comandamentul de Iarnă, ai cărui membri au atribuţii de verificare a lanţului alimentar, cât şi de verificare a respectării programului cu privire la efectuarea examenului trichineloscopic. Membrii Comandamentului vor face aceste controale în perioada 1 – 28 decembrie, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică. Pentru eficientizarea acţiunii în zona Rânca unde numărul de turişti este mare şi unde circulă liber câini în spaţiul public, au fost înaintate adrese către primăriile Novaci şi Baia de Fier şi la circumscripţiile sanitar-veterinare din aceste localităţi pentru a vaccina toate animalele existente împotriva rabiei”, a mai spus şeful DSVSA Gorj, Ion Iliuţă.

Protecţia Consumatorilor, la datorie
O altă instituţie care va verifica asupra sănătăţii şi comerţului sănătos către gorjeni este Comisariatul Protecţiei Consumatorilor Gorj, care, în luna decembrie, va acorda întâietate soluţionării sesizărilor venite din partea cetăţenilor şi care va desfăşura acţiuni de supraveghere a pieţelor. “Ne-am propus să acordăm o atenţie sporită modului de comercializare a cărnii şi preparatelor din carne, produselor zaharoase, celor de patiserie-cofetărie, băuturi, legume şi fructe. Deoarece este şi luna cadourilor, vom fi cu ochii şi pe jucări pentru ca acestea să fie comercializate şi inscripţionate conform vârstei recomandate de producător. De asemenea, vom verifica starea ambalajelor, modul de etichetare al tuturor produselor specifice Sărbătorilor de iarnă, lista tarifelor, încadrarea în cantitatea netă impusă de producător, respectarea temperaturilor la transportul, expunerea şi comercializarea produselor, încadrarea în data durabilităţii minimale, respectarea prevederilor legale în cazul promoţiilor”, a declarat comisarul-şef adjunct al CJPC Gorj, Mădălin Giurcău.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here