Încasările pe taxe şi impozite, în cădere liberă

426

casierie facuta de mineMulţi sunt târgujienii care nu au trecut niciunul dintre sediile Direcţiei Publice de Venituri Târgu-Jiu pentru a-şi achita dările către stat pe acest an, fie ele taxe ori impozite pe locuinţe şi autovehicule. Anul 2011 este unul mai slab în încasări cu câteva miliarde de lei vechi faţă de anul precedent.

50.000 de persoane fizice şi circa 1.700 juridice de la nivelul municipiului Târgu-Jiu sunt cele care erau aşteptate până la 30 septembrie a.c. să îşi achite taxele şi impozitele locale, aceasta fiind scadenţa celui de-al doilea termen. „Încasările s-au ridicat la 20.911.000 de lei din totalul de 28.517.000 de lei cât reprezentau impozite şi taxe fără amenzi. Procentul de încasare acum este de 73%. Valoarea amenzilor pe care trebuie să le încasăm se ridică la 7.100.000 lei, procentul de încasare aici fiind de 15%. În fiecare an încheiem cu peste 5 milioane de lei rămăşiţă la amenzi. Am încasat la acest capitol până la ora actuală doar 1.500.000 de lei”, a declarat Mariana Budulan, directoarea Direcţiei Publice de Venituri Târgu-Jiu.

Un an slab

Comparativ cu 2010, este primul an în care DPV Târgu-Jiu este sub nivelul încasărilor anului precedent, chiar dacă la clădiri şi la mijloace auto s-au înregistrat creşteri substanţiale, totuşi impozitele încasate sunt sub nivelul anului precedent. Sunt scăderi la categoria contribuabili directia de venituri finantepersoane juridice unde un număr mare de societăţi au intrat în insolvenţă, astfel că persoanele fizice sunt cele care contribuie în mare parte la nivelul realizărilor amintite. „Sperăm ca la sfârşitul anului, situaţia să fie una mai bună, iar procentul de încasare să se ridice la cel puţin 85%. Dacă în alţi ani, în week-end-uri, inspectorii noştri încasau în teren chiar şi 10.000 de lei, anul acesta abia dacă ajung la 100 sau 200 de lei de inspector”, a precizat Budulan. La ora actuală, există peste 5.000 de popriri pe conturile, pensiile, salariile şi veniturile târgujienilor, dar şi circa 40.000 de titluri executorii şi somaţii emise de DPV Târgu-Jiu pentru restanţe la bugetul local. „Am lucrat mult pe această modalitate de încasare prin executare silită şi încasările au fost la peste 26 de miliarde de lei vechi. Avem probleme mari în identificarea cetăţenilor, deoarece mulţi fie au plecat în străinătate, fie din localitate fără a-şi schimba domiciliul şi, ca atare, toate impozitele ce sunt generate de către materia impozabilă sunt urmărite de către noi existând o greutate în principal în identificarea domiciliului cetăţeanului”, a mai spus şefa DPV Târgu-Jiu.

2012 cu noi măriri

Din primele rapoarte, directoarea Mariana Budulan spune că în anul următor vor exista noi creşteri de taxe şi impozite, însă speră că nu vor fi la fel de mari ca anul trecut când au crescut impozitele la autovehicule şi la locuinţe. „Ce ştim aproape sigur este că vor creşte cotele la clădiri pentru persoanele juridice. Astfel, dacă până acum cota era de 10% pe o clădire, ea va ajunge chiar şi la 40%, în funcţie de anul când a fost clădirea reevaluată. Menţionez că anul trecut, la această dată, încasasem din taxe şi impozite suma de 21.300.000 lei, cu 400.000 lei mai mult faţă de începutul lunii octombrie a acestui an”, a concluzionat Budulan.

Izabella Plăstoi

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here