Încăpăţânarea lui Zeus, fără legătură cu viaţa

221

foto predo 2BULETIN DE ŞTIRI: @ Ieri, puţin înainte de prânz, am avut norocul să-l întâlnesc pe minunatul profesor de matematică şi scriitor Dan Pupăză, viceprimarul comunei Arcani. Au terminat de modernizat şi reamenajat Muzeul de etnografie şi cultură tradiţională „Grigore Pupăză”, primul muzeu sătesc de acest gen din România. Cu această ocazie, pe 17 septembrie, la Arcani, va avea loc întâlnirea Fiilor Satului.

Manifestare asupra căreia vom mai reveni @ Invitat la o apă plată, profesorul Dan Pupăză fuse salutat de un băieţandru. Despre care merită să scriem. Se cheamă Ştefan Andrei Boiengiu şi este elev. Culege mure şi vine zilnic să le vândă la Târgu Jiu. De părinţi, fiind întrebat, mi-a zis că-i mai bine să nu-mi spună nimic. Toţi banii îi dă bunicii sale. Bunica fiind, se pare, singura fiinţă răspunzătoare de creşterea şi educaţia adolescentului @ Şi eu, norocosul, am cumpărat 7 kg de mure. Apoi, de pe terasa hotelului Gorj mă strigă regizorul, eseistul, traducătorul, dramaturgul şi viitorul prozator Nicu Ursu. Fericit nevoie mare. Retras la Milano, unde soţia sa Ana are un apartament, pe timpul verii, a terminat de scris un roman. Primul dintr-o trilogie şi romanul se cheamă “Moscova nu crede în lacrimi, dar crede în licoare”. Un experiment de metalimbaj şi metaimagine, cum l-a descris. Ar fi vrut să-l dea la citit scriitorului şi universitarului Ion Popescu Brădiceni, dar astăzi pleacă acasă, la Chişinău, şi-l va preda, probabil, editurii PRINT. E convins că va fi un mare succes literar. Mai are “în cap” vreo trei piese de teatru. Pe la Teatrul Dramatic “Elvira Godeanu” a trecut “în treacăt”. Nici nu este dat afară, nici nu i se dă de lucru. Asta e!

SFÂRŞITUL EUROPEI. În vreme ce presa străină cleveteşte(în scris) despre sfârşitul Europei, un ins de pe meleagurile noastre carpatine-danubiano-pontice i-a găsit salvarea. Nu se ştie exact dacă scăpase de la Cireşica ori de la vreun restaurant din staţiunea Neptun, dar omul ce se crede Zeus, ajuns pe la Sulina, le-a zis-o de la obraz: “Numai prin cedarea masivă de suveranitate Europa mai poate rămâne o putere economică şi militară”. Zeus, cel care-a pus România pe butuci în numai şapte ani, moare acum de grija Europei. Ca şi cum doamna Merkel şi musiu Szarkozy ar ciuli urechile să afle ce i-a mai clocit mintea lui Zeus întru salvarea Coanei Europa. Acelaşi Zeus care-i nebăgat în samă pe la summit-urile de la Bruxelles. Numai că omul se bagă-n seamă singur şi vorbeşte ne-ntrebat. Decamdată, România lui Băsescu a ratat glorios intrarea în spaţiul Schengen, iar intrarea în zona euro este un simplu vis. Un economist cu scaun la cap, precum Liviu Voinea, preşedintele Grupului de Economie Aplicată (GEA), trage mai multe semnale de alarmă. Între altele, Liviu Voinea susţine cî: “Datoria naţională va creşte în continuare, şi asta pentru că statul(citeşte Traian Băsescu şi partidul-stat condus de Emil Boc) a contractat împrumuturi mari, pe care nu le va mai putea returna. E de aşteptat ca, din acest motiv, să crească şi fiscalitatea”.

DICTATORUL DIXIT. Ca şi cum n-ar fi suficiente intrigile ţesute de Zeus, cu atitudini ostile faţă de PSD şi PNL, ca şi faţă de liderii lor, luni seara, la televiziunea naţională, în fond publică şi puternic colorată în portocaliu, şi-a mai dat cu presupusul despre tot şi despre toate. Ba că nu-i convină show-urile DNA, ba că rezultatele recentelor alegeri de la Baia Mare ar fi, cică, barometrul alegerilor. A reiterat bazaconia cu PDL-ul câştigător şi cu Alianţa PSD-PNL-PC, zisă USL, neprevăzută în Constituţie. Şi că el, adică Zeus cel încăpăţânat, şi încălcător de Constituţie, nu va nominaliza la alegerile parlamentare din 2012, la funcţia de prim ministru decât un om dintr-un partid şi nu dintr-o alianţă! Ca să vezi. A uitat de cum s-a respectat Constiuţia României pe când câştiga CDR-ul sau Alianţa DA alegerile.

Ion Predoşanu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here