Încă un angajat al DSVSA Gorj, reţinut în dosarul Lexi Star

175

Încă un angajat al Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Gorj a fost reţinut la începutul acestei săptămâni. Ca şi colega sa, Ana Guţă, aflată în acest moment în Arestul IPJ Gorj, Dumitru Firiza este acuzat de comiterea infracţiunilor de fals intelectual şi complicitate la evaziune fiscală. Mai exact, cei doi sunt acuzaţi că ar fi întocmit documente false ce ar fi ajutat-o pe Maria Lupulescu, patroana firmei SC Lexi Star din Târgu-Jiu, să scoată din evidenţele contabile cantitatea de 20 de tone de carne, creând astfel statului un prejudiciu de aproximativ 1,3 milioane lei.

Procurorii gorjeni au dispus ieri punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de medicul veterinar Dumitru Firiza, acuzat de comiterea infracţiunilor de fals intelectual şi complicitate la evaziune fiscală. Potrivit anchetatorilor, Firiza ar fi întocmit, în numele unui alt medic veterinar, certificate sanitar veterinare în care a menţionat cantităţi fictive de carne şi produse din carne, certificate ce au fost apoi folosite de Maria Lupulescu, patroana Lexi Star, pentru a se sustrage de la plata taxelor şi impozitelor către bugetul de stat. „Există probe şi indicii temeinice în sensul că inculpatul Firiza Dumitru, în calitate de medic veterinar în cadrul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Gorj, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, a întocmit în numele medicului veterinar D.G.V., certificatele sanitar veterinare nr. 879 din 3.07.2011 şi 880 din 7.9.2011, în care se menţiona fictiv „carne şi produse din carne ce nu sunt destinate consumului uman” în cantitate de 44, respectiv 41 de tone, documente care au fost folosite de inculpata Lupulescu Maria şi în baza cărora aceasta a diminuat stocul scriptic al societăţii comerciale la care este administrator, până la valoarea zero. În acest mod, inculpatul Firiza Dumitru a ajutat-o pe inculpata Lupulescu Maria să se sustragă de la plata taxelor şi impozitelor către bugetul de stat cu suma de 1.286.751 lei”, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj. Dumitru Firiza este cea de-a treia persoană reţinută în acest dosar, după ce pe numele Mariei Lupulescu, acuzată de evaziune fiscală şi instigare la fals intelectual, şi pe ce al Anei Guţă, cercetată pentru comiterea infracţiunilor de fals intelectual şi complicitate la evaziune fiscală, au fost emise mandate de arestare preventivă pentru 20 de zile. Firiza a fost prezentat ieri instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă, magistraţii gorjeni dispunând arestarea preventivă a acestuia pentru o perioadă de 29 de zile.

Guţă şi Firiza, suspendaţi din funcţie
Ana Guţă a fost suspendată din funcţia de consilier în cadrul DSVSA Gorj încă de săptămâna trecută, după ce Curtea de Apel Craiova a decis arestarea preventivă a acesteia. Aceeaşi măsură va fi luată şi în cazul medicului Dumitru Firiza, susţine şeful DSVSA Gorj. „Au întocmit documente pe care nu le putea face niciun elev de liceu agricol. Au 17 – 18 ani de serviciu. Au avansat în carieră treaptă cu treaptă. Sunt nişte standarde şi nişte proceduri care se au în vedere la întocmirea de documente şi la înregistrarea lor. Nu aveau cum să fie înregistrate acele documente şi cuiva să nu-i sară în ochi acele cantităţi. Actele au fost făcute în afara instituţiei. Ana Guţă a fost suspendată din funcţie şi la fel se va întâmpla şi cu Dumitru Firiza dacă va primi mandat de arestare preventivă. Mai este în cauză şi Rodica Băbău, care este încadrată în continuare la DSVSA şi face muncă de birou. Nu ştiu ce calitate are în dosar”, a precizat Ion Iliuţă, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Gorj.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here