Încă un “bolovan” de gâtul lui Pavel! – Dispensarul din Brădiceni, cercetat de poliţiştii de la Investigarea Fraudelor

128

Modul în care a fost înstrăinat Dispensarul Veterinar din localitatea Brădiceni, comuna Peştişani, în mandatul liberalului Florin Pavel, este anchetat acum de poliţiştii de la Serviciu de Investigarea Fraudelor, din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie(IPJ) Gorj. Doi poliţişti de la acest serviciu s-au şi prezentat ieri la Primăria Peştişani pentru a solicita dosarul cu documentele care au stat la baza acestei tranzacţii. Apoi, cei doi, s-au deplasat la Brădiceni, pentru a vedea clădirea. Dosarul “Dispensarul” este anexat anchetei desfăşurate de procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, Emil Moţa, putând duce la apariţia a noi acuzaţii pentru primarul suspendat al localităţii, Florin Pavel.

Procedura de înstrăinare a Dispensarului Veterinar din localitatea Brădiceni a început tocmai în timpul campaniei electorale din 2008 a primarului liberal Florin Pavel. Asta deşi edilul promitea atunci oamenilor că dispensarul va fi reabilitat şi transformat în unul uman ori într-un cămin de bătrâni. Lipsit însă de fonduri pentru a susţine campania electorală din 2008, primarul aranjează, pe şest, vânzarea Dispensarului Veterinar, pe o sumă care nu este cunoscută nici în prezent. Astfel, pe 10 decembrie 2008, medicul veterinar Florin Constantin Gorcea devine proprietar al imobilului şi al terenului, acest teren având aproape 10.000 de mp. Interesant este că nici măcar consilierii locali de la acea vreme nu sunt informaţi de această vânzare, tranzacţia nebătând la ochi deoarece cel care devine proprietar mai concesionase anterior terenul şi clădirea de la autorităţile locale.

Denunţătorul Tivig cere lămuriri la ADS
Singurul care bănuieşte că la mijlocul aşa-zisei concesiuni a dispensarului s-ar afla ceva lucruri necurate este Silvestru Tivig, consilier local PSD, la acea vreme, chiar vicepreşedinte al PSD Peştişani. Tivig mai candidează de altfel şi în 2008 dar tot pentru un post de consilier local, pe lista PSD. Acesta solicită, în scris, la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – Agenţia Domeniilor Statului(ADS), Direcţia Administrare Patrimoniu, lămuriri în legătură cu situaţia juridică a proprietăţii de care ştia că se afla în domeniul public. Juristul Tivig află, consternat, printr-un document semnat de preşedintele ADS de la acea vreme, Radu Cristescu, că „s-a încheiat contractul de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 48/10.12.2008 între Agenţia Domeniilor Statului şi Cabinetul Medical Veterinar Dr. Gorcea Florin Constantin”. Mai precis, Tivig este primul care află, oficial, că dispensarul fusese vândut, în niciun caz primarul Pavel neavând intenţia să îl reabiliteze.
Silvestru Tivig este acum denunţătorul lui Florin Pavel, cel care a declarat la Parchet că primarul localităţii s-ar fi lăudat cu banii primiţi de la actualul şef al PNL Gorj, Dian Popescu, ca ajutor în campania electorală. În urma declaraţiilor lui Tivig, Florin Pavel este urmărit penal pentru luare de mită, iar Dian Popescu pentru dare de mită.
Ancheta în dosarul “Dispensarul” l-ar putea cadorisi pe Pavel cu alte acuze la fel de grave, totul pornind, într-un fel sau altul, tot de la Silvestru Tivig.

Cum a acoperit Pavel vânzarea ilegală a dispensarului
Până la aprobarea ADS, care atestă vânzarea Dispensarului din Brădiceni, clădire construită în 1920, primarul suspendat al localităţii, Florin Pavel, a făcut unele demersuri, încercând să acopere ilegalitatea cu ceva hârtii. Menţionăm însă că o parte dintre documentele edificatoare lipsesc acum de la dosarul ridicat ieri de poliţiştii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor, de la secretara Primăriei Peştişani.
Mai precis, prin adresa nr. 3070/24.04.2008 a Primăriei Peştişani, semnată de primarul Florin Pavel şi juristul Marius Gabriel Cojocaru, se atestă că instituţia – Cabinetul Sanitar Veterinar (CSV) Peştişani nu este revendicată(teren şi imobil) în baza Legii nr. 10/2001 şi a Legii nr. 247/2005. La această adresă a fost adăugată declaraţia pe propria răspundere a lui Florin Constantin Gorcea, noul proprietar al imobilului şi al terenului aferent, prin care acesta atestă că nu are cunoştinţă că ar exista vreun litigiu cu imobilul ce reprezintă CSV din comuna Peştişani(original autentificat la BNP Silvia Badea, încheiere de autentificare nr. 2846/30.04.2008). Prefectura Gorj este înştiinţată, de asemenea, de către primarul Florin Pavel, că nu există nicio notificare de revendicare a terenului şi clădirii aferente CSV Peştişani. Pe baza acestui dosar se încheie contractul de vânzare-cumpărare a terenului şi imobilului către doctorul Gorcea, dar pe ce sumă nu se ştie nici în prezent.

Tivig: “Poliţiştii au cerut dosarul privind vânzarea Dispensarului”
Amplul dosar întocmit pe numele primarului suspendat din Peştişani, Florin Pavel, în vara acestui an, face ca pe parcursul anchetei şi alte ilegalităţi consfinţite de edilul local să iasă la iveală. Astfel, poliţiştii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor au pornit ieri pe urma înstrăinării Dispensarului din Peştişani, lucru sesizat pentru prima oară de Gorjeanul, anul trecut. Ieri, doi poliţişti au cerut dosarul care a stat la baza vânzării dispensarului de la Primăria Peştişani, lucru confirmat şi de viceprimarul localităţii, Pantelimon Tivig. “Au fost astăzi(n.r.) doi poliţişti de la Investigarea Fraudelor, posibil trimişi de procurorul Emil Moţa, la Primăria Peştişani. Au ridicat dosarul cu actele care au stat la baza vânzării Dispensarului Veterinar de la Brădiceni, de la secretara instituţiei, şi apoi s-au deplasat acolo să vadă clădirea şi terenul. Acelaşi Serviciu de Investigare a Fraudelor anchetează şi felul în care au fost achiziţionate cele două motopompe de către Florin Pavel”, a declarat vicele Tivig.
Anamaria Stoica

Concesionări repetate
În baza HG nr. 446/1999, Ministerul Agriculturii, ca instituţie ce avea în subordine Direcţiile Sanitar-Veterinare judeţene, în anul 1999, a procedat la concesionarea bunurilor imobile ce reprezintă sedii de Circumscripţii Sanitar-Veterinare la nivel naţional, printre care s-a numărat şi Circumscripţia Veterinară Peştişani, judeţul Gorj, fiind astfel încheiat contractul de concesiune nr. 2058/01.09.1999, între Ministerul Agriculturii şi medicul veterinar concesionar dr. Aristotel Şoşoi, contract care ulterior a încetat. Conform prevederilor Ordinului MAAP nr. 17-2002, Agenţia Domeniilor Statului a preluat contractele de concesionare a unor activităţi sanitare veterinare publice de interes naţional şi a unor bunuri proprietate a statului. Desele modificări legislative găsesc imobilul aferent Circumscripţiei Sanitar Veterinare Peştişani, judeţul Gorj ca proprietate privată a Statului Român în administrarea ADS. În anul 2006, ADS împreună cu Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Gorj concesionează activităţile sanitar-veterinare publice de interes naţional şi bunurile proprietate privată a statului cabinetului Medical Veterinar Dr. Florin Constantin Gorcea, cu încheierea contractului de concesiune nr. 42/284/10.07.2006.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here