Încă trei sentinţe favorabile – Instanţa face dreptate pentru membrii Sindicatului „Sănătatea”

110

spitalsaduFoştii angajaţi ai Spitalului Orăşenesc Bumbeşti-Jiu, deveniţi şomeri după închiderea unităţii, câştigă procesele şi aşteaptă să-şi primească banii cuveniţi. Primele soluţii favorabile au apărut în urmă cu mai bine de două săptămâni; zilele trecute, alte trei procese au fost câştigate.

În total, 21 de disponibilizaţi de la spitalul Sadu, membri ai Sindicatului „Sănătatea” Gorj s-au adresat instanţei; şase dintre aceştia au câştigat, restul aşteaptă ca instanţa să se pronunţe.

 

Sindicatul „Sănătatea” Gorj a introdus, la sfârşitul lunii mai, la Tribunalul Gorj, acţiunea pentru recuperarea drepturilor celor 21 de salariaţi ai Spitalului Orăşenesc Bumbeşti-Jiu (Sadu), care au intrat în şomaj odată cu închiderea unităţii spitaliceşti. Sindicaliştii au de recuperat aproximativ 8 miliarde de lei vechi, reprezentând diferenţa de bani corespunzătoare sumelor compensatorii ce le reveneau angajaţilor după încetarea activităţii la Spitalul Bumbeşti-Jiu. La câteva luni de la introducerea acţiunilor în instanţă au apărut primele soluţii favorabile sindicaliştilor. Tribunalul Gorj le-a dat câştig de cauză la şase disponibilizaţi, până în prezent, şi obligă pârâţii să plătească fiecărui reclamant o compensaţie bănească în valoare de 22 de salarii brute lunare, plus câte 100 de lei, reprezentând cheltuieli de judecată.

Măruţă: „Am crezut în şansa noastră!”

Liderul Sindicatului „Sănătatea” Gorj a luptat pentru membrii săi şi a fost mereu încrezător în şansa lor. Acum el se declară fericit că şase dintre aceşti oameni au câştigat procesele şi este optimist şi în şansa celorlalţi. „Am crezut în şansa noastră şi iată că justiţia a făcut dreptate. Sunt foarte fericit că am câştigat aceste procese şi cred cu tărie că vor fi câştigate şi celelalte. Până în prezent s-au câştigat şase, între care se regăseşte şi cel al lui Dumitru Ciocârlan, care este şi consilier local şi care a fost împotriva desfiinţării spitalului”, a precizat Ion Măruţă, preşedintele Sindicatului „Sănătatea” Gorj.

Potrivit aceleiaşi surse, pe 3 noiembrie se judecă alte dosare şi se aşteaptă ca şi acestea să primească soluţii favorabile.

Cât priveşte probabilitatea ca sindicaliştii să-şi primească banii ce li se cuvin, Ion Măruţă spune că aceştia îşi vor primi drepturile salariale, chiar dacă acesta va fi un proces de durată. „Greu, dar oamenii îşi vor primi banii. Consiliul Local Bumbeşti-Jiu o să aibă probleme deosebite dacă membrii sindicatului nostru vor câştiga definitiv şi irevocabil. Dar îşi merită soarta, pentru că nu a făcut nimic pentru aceşti oameni”, a declarat Ion Măruţă, preşedintele Sindicatului „Sănătatea” Gorj.

În acelaşi timp, autorităţile locale din Bumbeşti-Jiu sunt pregătite să facă recurs, întrucât, după cum susţine edilul oraşului, Consiliul Local nu avea relaţie contractuală cu salariaţii spitalului.

Reamintim că la data de 1 aprilie 2011, Spitalul Bumbeşti-Jiu a fost închis ca urmare a propunerii Ministerului Sănătăţii de a-l transforma în cămin de bătrâni. După închiderea Spitalului Orăşenesc Bumbeşti-Jiu, personalul medical a fost redistribuit la unităţile spitaliceşti din judeţ, iar restul angajaţilor au fost disponibilizaţi. Actualii şomeri de la spitalul Sadu, membri ai Sindicatului „Sănătatea” Gorj îşi cer, în instanţă, drepturile băneşti ce li se cuvin şi sunt hotărâţi să nu renunţe până când nu câştigă aceste procese.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here