Încă o reclamație la ANP pentru directorul “Polică”! – Acuzații de corupție prin sponsorizări mascate, la vârful Penitenciarului Târgu-Jiu

1475

Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor(FSANP) a înaintat, marți, directorului general al ANP, comisarul șef de penitenciare Marian Dobrică, o nouă reclamație împotriva directorului Penitenciarului Târgu-Jiu, Ion Popescu. În cuprinsul documentului, se fac acuzații de corupție la adresa directorului Popescu, mai exact, se reclamă faptul că în schimbul unor favoruri pentru un deținut, respectivul șef al penitenciarului din municipiu ar fi cerut și ar fi primit foloase necuvenite, camuflate ca sponsorizare. Se menționează faptul că autorul nu ar fi la prima abatere de acest fel. De altfel, Gorjeanul a mai relatat cu ani în urmă că directorul respectiv a acceptat sponsorizarea făcută, în 2014, de către deținutul Ionel Manțog, acesta achiziționând atunci două televizoare tip plasmă pentru clubul închisorii. Direcţia de Inspecţie Penitenciară din cadrul ANP a verificat la acel moment sponsorizarea, dar rezultatul nu a fost făcut public.

  • După sponsorizarea cu plasme, sponsorizare cu medicamente și scule
  • În schimbul sponsorizării s-au oferit recompense și vizite intime
  • Deținutul sponsor, Săndel Alexandrescu, a fost patron de farmacie înainte de condamnarea sa pentru înșelăciune la Argeș
  • Alexandrescu, eliberat condiționat în aprilie 2016
  • Sponsorizările au curs la Penitenciarul Târgu-Jiu: scaune pentru șefi, de la Fundația “Stânca Veacurilor”, și 60.000 de lei de la RILUG SRL Lugoj

Adresa FSANP nr.211 a fost înaintată pe 17 iulie directorului general al ANP, în cuprinsul acestuia făcându-se referire la o sponsorizare realizată de o apropiată a fostului deținut din Argeș, Săndel Alexandrescu, sponsorizare care ar fi mascat acte de corupție. Reclamația este însoțită de o serie de documente care dovedesc, potrivit FSANP, “acte de corupție prin efectuarea unor tranzacții mascate ca sponsorizări din partea unui deținut încarcerat la Penitenciarul Târgu-Jiu, prin intermediul concubinei acestuia, numita Diana Loredana“. FSANP subliniază, de asemenea, că din informațiile pe care le deține “directorul Penitenciarului Târgu-Jiu, comisarul șef de penitenciare Ion Popescu, a solicitat și a primit aceste foloase, în schimbul unor favoruri repetate acordate deținutului Săndel”. Menționăm că, Săndel Alexandrescu, fost patron de farmacie în Argeș și soț al directoarei DSP Argeș la acel moment, a ajuns în arest în anul 2012, când instanța supremă l-a condamnat definitiv la cinci ani de închisoare, într-un dosar de înșelăciune. Afaceristul din Argeș a fost acuzat că, în anul 2008, ar fi emis un cec fără acoperire către un furnizor de medicamente cunoscut la nivel național. În 2016, pe când se afla custodiat în Penitenciarul Târgu-Jiu acesta și-a obținut eliberarea condiționată. Acesta a fost eliberat la propunerea comisiei Penitenciarului Târgu-Jiu din care face parte Popescu. “Admite propunerea formulată de comisia pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate, din cadrul Penitenciarului Târgu-Jiu, vizând condamnatul Alexandrescu Săndel. Dispune liberarea condiţionată a condamnatului”, a stabilit apoi instanța.

Ce cere Federația?
“Solicităm verificarea circumstanțelor în care așa-numitele sponsorizări acoperă în fapt infracțiuni de dare  și luare de mită și de trafic, respectiv, de cumpărare de influență, având în vedere că, în schimbul acestor foloase deținutul a primit drepturi suplimentare, recompense și implicit eliberarea condiționată”, se cere în cuprinsul reclamației FSANP, care subliniază că Ion Popescu nu este la prima abatere de acest fel, acesta fiind cercetat în 2014 de ANP și pentru sponsorizările făcute de către Ionel Manțog, pe atunci deținut al penitenciarului din Târgu-Jiu.  În opinia FSANP, infracțiunile lui Popescu au fost acoperite atunci de ANP, motiv pentru care acestuia i s-a permis continuarea activității infracționale și favorizarea unor deținuți. “Din documentele pe care le avem la dispoziție reiese clar că a existat o înțelegere prealabilă a părților și că directorul Ion Popescu a solicitat pentru sine ori pentru altul(Penitenciarul Târgu-Jiu) foloase în schimbul unor favoruri pentru deținutul Săndel”, se încheie reclamația FSANP.

Medicamente de la farmacia deținutului și scule
Acuzele la adresa corupție din Penitenciarul Târgu-Jiu continuă și pe siteul FSANP astfel: “nu știm ce-a ajuns la director, deși deținutul și concubina când vor fi strânși cu ușa vor recunoaște, știm doar ce-a fost promis ori solicitat și primit pentru altul, adică pentru penitenciar. Deținutul a dat, la schimb, medicamente și scule pe care le-a cumpărat concubina prin farmacia pe care o deține și a primit vizite intime și recompense, implicit propunerea de liberare condiționată în avans. Dar, procurorul o s-o descâlcească dacă ANP o amețește. Luate împreună aceste fapte intră perfect în definițiile faptelor de corupție fiind vorba aici de luare și dare de mită, tranzacția s-a făcut și foloasele s-au primit, cumpărare și trafic de influență, directorul n-a făcut mișculațiile singur, a cerut unor subordonați să facă diverse lucruri folosindu-se de influența pe care o avea ca superior ierarhic”. De altfel, Penitenciarul Târgu-Jiu a mai primit sponsorizări asupra cărora planează mari semne de întrebare. Este vorba de primirea unei sponsorizări în valoare de 60.000 de lei în perioada 2014-2015 de la firma care realizează pantofi în incinta penitenciarului din municipiu, încălțămintea fiind realizată de deținuți. Tot penitenciarul a primit de la Fundația “Stânca Veacurilor”, care a crescut numărul de pocăiți(baptiști) din închisoare, o sponsorizare în scaune. Sunt persoane care spun că conducerea închisorii acceptă creșterea altor culte în penitenciar, în baza acestor sponsorizări, în timp ce refuză să angajeze un nou preot la biserica închisorii.
ANAMARIA STOICA

Polică, pe picior greșit
Ion Popescu este supranumit “Polică” din cauza expresiei ”academice” cu care se adresează subalternilor în exercitarea actului managerial. Textual li se adresează cu ”Du-te-n polica mea de aici!”.  “Polică” a fost verificat de ANP, în 2017 fiind “fericitul posesor al celor aproximativ 70 de deficiențe identificate de echipa de control a Direcției Inspecție Penitenciară (DIP) din Administrația Națională a Penitenciarelor”.

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here