Încă mai aşteaptă! – Chiriaşii ANL-urilor din Gorj nu se vor proprietari

225

ANL.rovinariLocuinţele ANL din municipiile Târgu-Jiu şi Motru, precum şi din oraşele Rovinari şi Târgu-Cărbuneşti, vor rămâne şi în acest an tot în stadiul de spaţii închiriate şi asta deoarece chiriaşii acestora nu se înghesuie la cumpărarea lor deoarece preţul nu este unul deloc mic.

Preţul stabilit la nivel naţional de Ministerul Dezvoltării, respectiv de 407 euro/metru pătrat al locuinţelor tip ANL, face ca gorjenii care stau în chirie într-un asemenea apartament să nu îşi schimbe statutul şi să treacă la cel de proprietar. În total, la nivelul judeţului nostru sunt 437 de locuinţe ANL, dintre care 275 în municipiul Târgu-Jiu, 34 în municipiul Motru, 96 în oraşul Rovinari şi 32 în Târgu-Cărbuneşti.

52 de cumpărători la Târgu-Jiu

Singura localitate din Gorj unde s-au înregistrat şi s-au menţinut cereri pentru cumpărarea locuinţelor ANL este municipiul Târgu-Jiu. Conform Ramonei Evulescu, purtător de cuvânt al Primăriei Târgu-Jiu, până acum, 52 de chiriaşi ANL şi-au depuse cereri în vederea cumpărării locuinţelor în care stau de peste un an de zile. „Avem cereri depuse însă de când s-au depus, oamenii nu au mai venit să se intereseze. Ei şi-au exprimat mai mult dorinţa de a sta în chirie decât să le cumpere”, a declarat Ramona Evulescu. Aceasta a mai precizat că la ora actuală, la Primăria Târgu-Jiu sunt înregistrate peste 1.000 de solicitări pentru a intra în posesia unei locuinţe ANL în regim de chirie. La nivelul municipiului reşedinţă de judeţ, Primăria are chiriaşi în toate cele 275 de locuinţe locative tip ANL, iar din vară, au început lucrările la alte 160 de apartamente. Aceste lucrări sunt programate să se încheie în luna iulie a acestui an. Raul Chiriac, şeful Serviciului Investiţii, a declarat faptul că Primăria Târgu-Jiu a depus documentaţiile la Ministerul Dezvoltării pentru alte trei loturi de către patru blocuri de locuinţe tip ANL: „Atunci vom avea doisprezece micro-blocuri cu un total de două sute patruzeci de unităţi locative, locuinţele care vor fi gata în iulie anul următor sunt cuprinse în alte opt blocuri ANL. Din cele 160 de unităţi locative, 64 sunt unităţi de tip apartament cu două camere, şi 96 sunt garsoniere”.

80 de locuinţe în lucru la Cărbuneşti

Mihai Mazilu, primarul oraşului Târgu-Cărbuneşti spune că din totalul chiriaşilor din cele 32 de apartamente ANL din localitate, doar câteva familii au depus cereri de cumpărare, însă apoi şi le-au retras, fiind extrem de nemulţumiţi de preţul stabilit la nivel de ţară în comparaţie cu zona locuinţelor. „Mai am în lucru alte 80 de unităţi locative tip ANL pe care sperăm să le terminăm anul acesta. Valoarea acestora este de 253 de miliarde de lei vechi”, a precizat edilul.

Chirie de până la 80 de lei la Rovinari

Dacă măcar la Târgu-Cărbuneşti existaseră câteva persoane interesate să-şi cumpere locuinţele ANL, la Rovinari, situaţia este alta, neexistând niciun chiriaş doritor să devină proprietarul unei locuinţe locative. „Primăria Rovinari înregistrează un număr de 749 de cereri de la cetăţenii din oraş care doresc să intre în posesia unei locuinţe tip ANL pentru care ar plăti lunar chirie, însă n-avem nicio cerere de cumpărare din partea chiriaşilor deja existenţi. La nivel de oraş, avem un număr de 96 de astfel de apartamente, toate dintre acestea fiind ocupate la ora actuală”, a declarat viceprimarul oraşului Rovinari, Laurenţiu Chivu. Acesta a precizat că la ora actuală, chiriaşii care stau într-un apartament de două camere plătesc o chirie lunară de 67 de lei, în timp ce aceia care locuiesc în trei camere achită către primărie o chirie de 80 de lei.

96 de locuinţe ANL pentru Motru

Şi la nivelul municipiului Motru, situaţia este asemănătoare cu cea de la Rovinari, deoarece nici un motrean care deţine cu chirie un apartament ANL nu a depus la Primăria Motru cererea de cumpărarea a imobilului. În total, la nivelul acestui municipiu există 48 de locuinţe locative tip ANL, toate ocupate, fiind în stadiu de recepţie un alt bloc, tot cu atâtea apartamente. „Blocul cel nou are atât garsoniere, cât şi apartamente cu două camere. Nu ştim încă în ce perioadă le vom repartiza tinerilor. Aşteptăm ca blocul să ne fie predat de către Agenţia Naţională a Locuinţelor. Noi îi înţelegem pe oamenii care nu au dorit să-şi cumpere locuinţele deoarece valoarea acestora este prea mare şi peste posibilităţile cetăţenilor din Motru”, a declarat edilul Dorin Hanu. În prezent, la Primăria Motru sunt înregistrate un număr de circa 500 de cereri pentru primirea unei locuinţe ANL.

Documentaţia necesară

Pentru achiziţionarea locuinţelor, titularii contractelor de închiriere trebuie să depună o cerere la Primărie în care să solicite cumpărarea locuinţei. După înregistrarea acesteia, Primăria solicită chiriaşului prezentarea unei documentaţii, care trebuie să cuprindă: acte de stare civilă, adeverinţă cu venitul mediu lunar realizat, declaraţie pe propria răspundere a titularului şi a soţiei (soţului) privitor la faptul că nu deţin în proprietate o locuinţă, inclusiv casă de vacanţă, precum şi cererea de finanţare aprobată de bancă, care poate acorda un credit pentru cumpărarea locuinţei.

Izabella Molnar

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here