Încă două cereri pentru noi centre de permanenţă

139

centre permanentaLa ora actuală, la nivelul judeţului Gorj funcţionează 14 centre de permanenţă. La sediul Direcţiei de Sănătate Publică sunt depuse alte două cereri pentru înfiinţarea de centre de permanenţă. Solicitările vizează localităţile Băleşti şi Târgu-Jiu. Deocamdată nu se ştie când se va aproba înfiinţare acestor centre, la acest moment analizându-se eficienţa activităţii celor deja funcţionale.

Judeţul Gorj este fruntaş la capitolul centre de permanenţă funcţionale. Nu mai puţin de 14 centre sunt active, la această oră. Ele sunt în localităţile: Cătunele, Samarineşti, Peştişani, Tismana, Bâlteni, Logreşti, Prigoria, Mătăsari, Crasna, Bumbeşti-Jiu, Turburea şi trei în Târgu-Jiu. În centrele de permanenţă asistenţa medicală este asigurată de către medicii de familie începând cu prima zi a săptămânii şi până vineri, între orele 15:00-08:00. Şi în zilele de sâmbătă şi duminică şi cu ocazia sărbătorilor legale, serviciul de permanenţă se efectuează în intervalul 08:00-08:00, a doua zi.

Cereri pentru centre, de la Băleşti şi Târgu-Jiu

Funcţionarea centrelor de permanenţă are nevoie şi de susţinerea autorităţilor din localităţile unde funcţionează, acestea fiind obligate să se implice în finanţarea centrelor. Potrivit normelor în vigoare, autorităţile locale au obligaţia de a asigura personalul auxiliar, respectiv: îngrijitoare, paznic, registrator medical, după caz, dacă pun la dispoziţie spaţiul, şi paza pentru cabinetele care participă la un centru de permanenţă, indiferent de forma de organizare a centrului de permanenţă. Tot autorităţile locale trebuie să asigure dotarea minimală necesară funcţionării centrelor de permanenţă, dacă pun la dispoziţie spaţiul pentru centrul de permanenţă. Ele au obligaţia să asigure şi utilităţile necesare funcţionării centrelor de permanenţă şi plata acestora, dacă pun la dispoziţie spaţiul pentru centrul de permanenţă. În asentimentul legislaţiei în vigoare, dar şi pentru a veni în sprijinul populaţiei, s-au depus noi cereri pentru înfiinţarea de centre de permanenţă. Două solicitări sunt, la această oră, la DSP Gorj, vizând înfiinţarea de centre de permanenţă la Băleşti şi Târgu-Jiu, în zona Debarcader. „Avem două solicitări pentru înfiinţarea de centre de permanenţă, una pentru Băleşti şi cealaltă pentru Târgu-Jiu”, confirmă Mădălin Ungureanu, consilier în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj. Deocamdată nu se ştie când se vor aproba cererile depuse, reprezentanţii DSP Gorj analizând acum eficienţa activităţii celor 14 centre de permanenţă care funcţionează la nivelul judeţului nostru.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here