Înălțarea Sfintei Cruci, marcată, pe 14 septembrie, la Muzeul Crucilor de la Măceşu

743

Înălțarea Sfintei Cruci, celebrată în fiecare an pe 14 septembrie. Va fi marcată și la Muzeul Crucilor de la Măceșu, unde Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, în colaborare cu Primăria orașului Târgu Cărbunești, va organiza un parastas pentru pomenirea celor trecuți în neființă și împărțirea a 50 de pachete de pomană.

Muzeul Crucilor de la Măceșu este singurul muzeu din Oltenia dedicat exclusiv crucilor şi troiţelor de lemn. Zeci de cruci şi troiţe din lemn originale, unele vechi de mai bine de un secol, luate din toate satele judeţului, au fost aduse în curtea fostei şcoli din Măceşu pentru a încânta privirile tuturor celor care vor trec pragul acestui muzeu, poate unic în lume. Pompiliu Ciolacu, etnolog în cadrul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, a avut ideea înființării unui astfel de muzeu unicat în România. Cea mai veche cruce expusă în muzeul de la Măceşu este una tip troiţă, adusă din comuna Vladimir și are peste 140 de ani. Pe 13 septembrie 2013 a fost inaugurată secţia interioară a Muzeului Crucilor, de la Măceșu, care adăposteşte numeroase cruci de diferite tipologii: cruci de pomenire, cruci de căpătâi, cruci pentru iertarea păcatelor, dar şi altele. La muzeu sunt expuse și cruci de jurământ pentru artiști plastici renumiţi, ca marele Constantin Brâncuși, Corneliu Baba, actori precum Marga Barbu, Leopoldina Bălănuţă, Iurie Darie, Dem Rădulescu, Toma Caragiu, Puiu Călinescu, Şerban Ionescu, Gheorghe Dinică sau Amza Pellea, interpreţi de muzică populară, precum Maria Tănase sau Maria Lătăreţu. În anii trecuți, muzeul a găzduit și Tabăra religioasă de pictură ,,Lumină din lumină”, în cadrul căreia participanții pictau cruci de pomenire pentru oameni de cultură, artă și politicieni ai României.
Din păcate, anul acesta, din cauza condițiilor impuse de pandemie, tabăra nu a mai putut fi organizată.Cei interesați să participe la acțiunile organizate cu ocazia ,,Înălțării Sfintei Cruci”, dar și să viziteze muzeul sunt așteptați luni, 14 septembrie 2020, începând cu ora 11.00, la Muzeul de la Măceșu.
R.L.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here