Înălțarea Domnului și Ziua Eroilor

468

Înălțarea Domnului este o sărbătoare creștină importantă care marchează înălțarea la cer a lui Iisus Hristos la 40 de zile după Învierea Sa.

În calendarul ortodox, această sărbătoare este mobilă și are loc întotdeauna la 40 de zile după Paște, ceea ce înseamnă că data variază în fiecare an, la fel ca și data Paștelui.

În anul 2024, Înălțarea Domnului se sărbătorește pe 13 iunie, potrivit crestinortodox.ro..

Înălțarea Domnului este o sărbătoare care simbolizează triumful lui Iisus asupra morții și păcatului și întoarcerea Sa la dreapta Tatălui în ceruri.

Această sărbătoare este menționată în Noul Testament, în special în Faptele Apostolilor (capitolul 1, versetele 9-11), unde se descrie cum Iisus a fost înălțat la cer în fața ucenicilor Săi.

De-a lungul timpului, în diferite regiuni, Înălțarea Domnului a fost însoțită de diverse tradiții și obiceiuri, dintre care unele sunt păstrate și astăzi:

Participarea la Sfânta Liturghie: Creștinii participă la slujba specială care se oficiază în biserici pentru a comemora acest eveniment.

Salutul tradițional: În ziua Înălțării, unii creștini folosesc salutul „Hristos S-a Înălțat!” la care se răspunde cu „Adevărat S-a Înălțat!”

Pomenirea morților: În unele regiuni, se obișnuiește să se facă parastase și să se pomenească morții în această zi.

Ziua Eroilor: În România, sărbătoarea Înălțării Domnului este și Ziua Eroilor, o zi de comemorare a celor căzuți în războaie.

Înălțarea Domnului este una dintre cele douăsprezece mari sărbători domnești (Praznice Împărătești) din calendarul ortodox și are o importanță teologică deosebită.

Ea încheie perioada de 40 de zile de la Înviere, perioadă în care Iisus li s-a arătat de mai multe ori ucenicilor Săi și a continuat să-i învețe despre împărăția lui Dumnezeu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here