Înalta Curte a trimis Lotul Săcelu după gratii! Rentea 5 ani, Cimpoierul 4, Mihăilă 3 ani şi 4 luni iar restul câte 2 ani

327

Dosarul privind fraudele de la Primăria Săcelu s-a finalizat astăzi la 11 de la comiterea faptelor. Inculpaţii din dosar au primit aproape toţi pedepse cu închisoarea cea mai mare având-o însă fostul primar de Săcelu, Dănuţ Rentea, adică 5 ani, considerat astfel principalul vinovat pentru faptele de corupţie. Fostul edil fusese condamnat la 5 ani cu executare şi de către Curtea de Apel Craiova, şi la achitarea a 120.000 de lei despăgubiri civile, după ce Tribunalul Gorj îi dăduse 7 ani, dar a făcut recurs la Înalta Curte. Recursul i-a fost respins ca şi cel al lui Cornel Cimpoieru, fostul director adjunct al Inspecţiei în Construcţii Gorj, care a rămas şi el cu condamnarea din apel, adică cu 4 ani de închisoare cu executare. Rentea a fost arestat în august 2008 şi a stat după gratii până în aprilie 2009, la fel ca şi partenerul său de afaceri Mihăilă Alexie care primise 6 ani cu executare de la Tribunalul Gorj, reduşi la 5 de către Curtea de Apel Craiova şi astăzi la 3 ani şi patru luni cu executare, de Înalta Curte. Completul de la Înalta Curtea a mai stabilit ca afaceristul trebuie să i se interzică o serie de drepturi timp de 2 ani de zile. Instanţa din capitală a mai hotărât azi ca afaceristului, condamnat pentru că a făcut lucrări de alimentare cu apă în Săcelu, de mântuială, băgându-şi în buzunar fonduri SAPARD, să i se confişte suma de 316.996 de lei, acesta fiind mai mare decât cea stabilită de CA Craiova. De altfel, instanţa din Bănie hotărâse ca lui Mihăilă să i se confişte 158.498 de lei, suma fiind acum dublată.

Gheorghe Petre, inculpat şi el în dosar, a primit 2 ani cu executare şi interzicerea unor drepturi pe durata a 2 ani, după ce CA Craiova îi dădese 4 ani. Acestuia i s-a s-a schimbat încadrarea juridică a faptelor la fel ca şi lui Mihăilă, şi lui Vasile Orosz, care a primit 2 ani cu executare şi 2 ani interzicere a unor drepturi. Doi ani a primit şi Liviu Popescu, cu o încadrare schimbată, acesta nefiind însă singurul care a primit condamnarea cu suspendare sub aupraveghere pe un termen de încercare de 7 ani. Cel din urmă primise de la CA Craiova 3 ani şi 4 luni, dar şi atunci executarea fusese înlocuită cu un termen de încercare de 8 ani şi 4 luni. Ghiţă Marian Daniel primeşte şi el 2 ani de închisoare dar nu cu executare, ci cu suspendare pentru un termen de încercare de 7 ani ca şi Pavel Daniel Ilie. Sentinţa este definitivă şi executorie, cei în cauză urmând să fie duşi în arestul IPJ Gorj.

Toți inculpații trebuie să suporte însă despăgubiri civile de 589.505,97 lei, decise de instanța de fond și menținute de magistrații instanței superioare.

Dosarul a fost instrumentat de DNA Craiova ajungând la Înalta Curte pe 14 aprilie 2014, el fiind constituit însă pe 10.09.2007. Obiectul dosarului a fost luarea de mită, completat cu abuz în serviciu în formă continuată, fals intelectual, fals material în înscrisuri oficiale, uzul de fals şi infracţiunile de corupţie.

Ion Voica fostul primar de Săcelu s-a constituit parte civilă în acest dosar de corupţie, acesta clădindu-şi de fapt, apoi, accensiunea spre scaunul de edil pe acest dosat ţinta sa fiind Rentea, actual consilier al primarului în exerciţiu.

Reamintim că Primăria Săcelu a beneficiat în 2004 de fonduri SAPARD în valoare de 2.942.153,7 RON pentru realizarea lucrărilor de alimentare cu apă. Conform DNA, Dănuţ Rentea, pe atunci primar în Săcelu, a acceptat propunerea făcută de Mihăilă Alexie de a primi 120.000 RON pentru a i se atribui lucrarea, cât şi pentru ca executantul, adică firma sa, să încaseze contravaloarea lucrărilor neexecutate sau executate necorespunzător. Mita a fost primită după decontarea primei tranşe de către SAPARD. Ajutaţi de ceilalţi şase inculpaţi au falsificat mai multe rapoarte de execuţie, documentaţie de eligibilitate, etc, pe care le-au depus la SAPARD.

A.STOICA

1 COMENTARIU

  1. In mod gresit se retine ca Voica si-a cladit cariera pe furtul lui Rentea. S-a aparat, in fapt, fiindca fusese semnat in fals pe diferite documente de Rentea Danut.
    VRem sa stim, ce ,,calitati” a avut Rentea Danut, de a fost angajat de Jurebie- consilier personal la Pimaria Sacelu, in timp ce fusese condamnat?????
    Blestemul terenurilor acordate ilegal si inscenarile prin denunturi mincinoase facute diversilor angajati din conducerea Primariei Sacelu , l-au ajuns pe Rentea! Asa vei fi si tu Jurebie, impreuna cu contabilul Buculea cu care furi bani publici din bugetul local.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here