În zi liberă – 13 persoane, trimise să doneze sânge pentru un pacient care urma să suporte o intervenție chirurgicală! Stocul de sânge al SJU era însă asigurat

1139

Un grup de 13 persoane a ajuns vineri, înainte de sărbătorile pascale, la Centrul de Transfuzie Sanguină din Târgu-Jiu pentru a dona sânge, grupa 01, pentru un pacient care urma să suporte o intervenție chirurgicală. Bolnavului i s-ar fi indicat, de la Chirurgia SJU Târgu-Jiu, o transfuzie sanguină deoarece ar fi pierdut mult sânge înainte de operație și ar fi avut nevoie de plasmă și în timpul intervenției chirurgicale pe care urma să o facă. Pacientul a apelat la un grup de prieteni, dar donatorii au făcut drumul înapoi deoarece vineri dimineață centrul de transfuzie era închis, portarul comunicându-le acestora că este zi liberă iar personalul nu este la serviciu pentru recoltare. Reprezentanții instituției susțin că secțiile SJU au fost însă aprovizionate cu sânge suficient, dar și că problema apărută vineri se datorează unei lipse de comunicare. Chirurgia SJU deține și în prezent 16 unități de sânge rămase neutilizate de joi.

Vineri, 26 aprilie, grupul de prieteni ai pacientului de la Bălești s-a prezentat pentru a dona sânge la Centrul de Transfuzie Sanguină Târgu-Jiu, oamenii nefiind informați de cei care au cerut să se facă donarea că instituția este închisă, ziua fiind declarată liberă pentru bugetari. Donatorii au aflat asta de la portarul Centrului de Trasfuzie Sanguină, motiv pentru care au făcut cale întoarsă, pacientul fiind amânat, potrivit acestora, la operație.

Vinovații, indicați greșit!
Reprezentanții Centrului de Transfuzie Sanguină Târgu-Jiu au comunicat, ieri, pentru Gorjeanul că programul lor de lucru a fost afișat și că secțiile SJU știau că vineri nu s-a lucrat pentru recoltări, asta deși aprovizionarea cu sânge s-a făcut de joi, o asistentă aflându-se la dispoziția SJU și în ziua liberă. Directorul Centrului, dr. Călina Căluțoiu, a menționat că reprezentanții secției care au trimis aparținătorii pacientului la donare, pe motivul lipsei sângelui, nu au fost corecți la acest capitol, asta deoarece instituția a aprovizionat de joi, până la refuz, secțiile unității medicale, dovadă că și ieri, Chirurgia SJU avea încă 16 unități de sânge din grupa 01. ,,Este adevărat, pe 26 aprilie nu s-a lucrat în sensul că nu s-au făcut recoltări la Centrul de Transfuzie Sanguină Târgu-Jiu, asta deoarece ziua a fost declarată liberă pentru bugetari. Ne pare rău pentru situația creeată cu grupul de donatori dar noi am anunțat programul atât la intrare în centru cât și în on-line. A fost, cu siguranță, o problemă de comunicare între secția care i-a trimis și donatori, aceștia nefiind informați că noi nu lucrăm vineri. Secțiile, inclusiv Chirurgia, Medicala au fost aprovizionate cu sânge și pe perioada în care noi nu am lucrat. Noi nu am avut cereri mari pe grupa 01. Singura lipsă este, și asta de trei luni de zile, pe 01 negativ. Operația nu s-a făcut nici în prezent dar nu ar fi exclus ca vreun medic să nu fi vrut să opereze de Paște și ar fi motivat lipsa sângelui. Așa, noi, ca de obicei, am căzut la mijloc”, a declarat directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Târgu-Jiu, dr.Căluțoiu. Donatorii, întorși din drum vineri, se pot prezenta astăzi la instituția din municipiu pentru donare, asta dacă mai vor să facă asta.În ceea ce privește tichetele de masă oferite donatorilor, se precizează că o singură dată au fost întârzieri de câteva ore la acordarea acestora către cei care au donat sânge în centrul din municipiu.
A.STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here