În ultima săptămână, Nouă gorjeni au ajuns la SJU după ce au fost înţepaţi de căpuşe

271

În ultima săptămână, la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Târgu-Jiu au ajuns nouă persoane înţepate de căpuşe. Cazurile au apărut în primele 7 zile ale lunii mai, pe fondul fluctuaţiilor de temperatură şi al precipitaţiilor abundente căzute în ultima perioadă.

În plin sezon al căpuşelor, mai mulţi gorjeni au ajuns pe mâna medicilor după ce au fost înţepaţi de acestea. Numai la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu au ajuns nouă persoane înţepate de căpuşe, în ultima săptămână. „În ultimele şase zile am avut nouă cazuri de persoane înţepate de căpuşe”, confirmă Tiberiu Tătaru, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu.
Pentru a se proteja de eventualele “atacuri” ale căpuşelor, specialiştii din cadrul DSP recomandă oltenilor să îşi ia câteva măsuri de precauţie: protecţia individuală în cazul deplasării în zone de risc (purtarea unor haine deschise la culoare cu pantaloni lungi introduşi în şosete de culoare deschisă şi textură deasă); purtarea unor pantofi fără orificii sau decupaje; prezentarea la medic în cazul în care se constată prezenţa unei căpuşe fixată pe piele (atât în scopul extragerii corecte, cât şi în vederea educaţiei pentru observarea eventuală a apariţiei unor simptome).
Borelioza poate fi diagnosticată numai prin probe de laborator, dar nu mai devreme de 21 zile de la debutul înţepăturii de căpuşă. Creşterea numărului de boli infecţioase transmise prin vectori este favorizată de schimbările climatice – fluctuaţii de temperatură, precipitaţii abundente.

Muşcătura de căpuşă poate fi fatală
Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj atrag atenţia populaţiei asupra urmărilor grave pe care le poate avea muşcătura de căpuşă. „Muşcătura de căpuşă este foarte periculoasă dacă nu este tratată corespunzător. Este o boală care necesită tratament îndelungat, nefiind obligatorie internarea. Boala Lyme cum este denumită boala dată de muşcătura de căpuşă evoluează în mai multe stadii, stadiul iniţial este cu eritem local şi după aceea este migrator. Pot să apară complicaţii în timp, iar dacă nu se tratează poate duce chiar la decesul persoanei respective”, explică Elena Piţian, purtător de cuvânt al DSP Gorj.
În cazul în care au fost muşcaţi de căpuşă, ar fi bine să se prezinte la medic.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here