“În situaţii de urgenţă Crucea Roşie din România a fost alături de forţele specializate ale statului”

362

Aniversarea Zilei Protecţiei Civile din România mi-a dat ocazia de a-i reîntâlni pe voluntarii din cadrul SNCR filiala Gorj, împreună cu inimosul lor director dr. Richiter Grigore şi a-mi nota câteva gânduri legate de această nobilă activitate şi nu în ultimul rând să aflu câte ceva despre planurile de viitor ale organizaţiei ce o conduce. Astfel, am aflat că Societatea Naţională de Cruce Roşie din România, prin filialele sale, pregăteşte permanent voluntari care să fie apţi să aplice manevrele de bază în primul ajutor până la venirea ori predarea accidentaţilor către unităţile medicale specializate. Întotdeauna la dezastre ori situaţii de urgenţă, SNCR a fost alături de serviciile specializate ale statului român, societatea fiind auxiliară puterii.

Dintre acţiunile recente, unde chiar le-am remarcat profesionalismul şi spiritul de lucru în echipă, a fost simularea unei mişcări telurice desfăşurată la sfârşitul anului trecut în municipiul Tg Jiu unde alături de celelalte forţe de intervenţie la dezastre au participat cu toată logistica necesară în astfel de situaţii, plus o grupă de voluntari al filialei gorjene a SNCR, fiind evidenţiaţi de oficialii ce au evaluat întregul exerciţiu. Menirea lor în acel exerciţiu ce căuta să exerseze deprinderile structurilor specializate în situaţii de urgenţă a fost aceea de a simula acordarea primului ajutor şi aplicarea manevrelor de bază până la sosirea serviciilor specializate. Le-am mai remarcat prezenţa prin urbe cu ocazia diverselor manifestări de natură medicală ori preventivă unde au fost prezenţi în mijlocul oamenilor pentru măsurarea unor valori medicale (tensiunea arterială, glicemia etc). Trebuie făcută precizarea, după cum îmi mărturisea coordonatorul filialei gorjene SNCR, că voluntarii nu dau şi nu recomandă tratamente, cetăţenii cu valori anormale ale determinărilor medicale efectuate de ei sunt îndrumaţi către unităţile medicale apte să le ofere medicamente ori tratamente adecvate.
2_iTot de la dr. Richiter am aflat că în perioada următoare filiala ce o conduce va participa la o largă paletă de manifestări specifice începând cu Ziua Mondială a Sănătăţii (7 aprilie) şi continuând cu fazele locale ori judeţene ale competiţiei „Sanitarii Pricepuţi”, iar în cazul când odată cu înaintarea în sezonul estival se vor semnala perioade caniculare, vor fi prezenţi în limita posibilităţilor cu activităţi specifice în Tg Jiu şi nu numai.
Mugurel Petrescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here